Galateca / Camera Neagră
parte din Neo Art Connect – ediție pilot, platformă națională și festival de artă și știință
Curator: Andreea Sandu
29 septembrie – 9 octombrie 2022
eveniment inclus în Noaptea Albă a Galeriilor 2022
„A mind, with a heart of its own
A mind, with a heart of its own
Yeah a mind with a heart of its own” – Tom Petty
Sub influența unei legende rock and roll din anii ’80, Natalia Marin îmbină domeniile artei și medicinei într-o manieră originală, empirică și transdisciplinară.
Conceptul pornește de la ideea aristotelică conform căreia inima este centrul gândirii și al sentimentelor, idee respinsă în totalitate de medicina modernă.
În 1991 însă, a fost descoperit ,,sistemul nervos cardiac intrinsec” sau „creierul mic” al inimii… Inima are propriul sistem neurologic format din aproximativ 40.000 de neuroni, similari neuronilor creierului. Inima și encefalul comunică, de asemenea, unul cu celălalt neurologic, biochimic, fiziologic și energetic.
Având în vedere că mișcarea este considerată caracteristica primară a vieții, Natalia Marin investighează interacțiunea dintre cele mai importante două organe ale corpului uman folosind o abordare bazată pe mișcare. Vizitatorilor li se oferă acces în acest univers, în care prezența lor dă viață unei inimi umane simulate, de dimensiuni reale. Prin intermediul instalației interactive de artă și tehnologie ce transformă mișcarea în impuls luminos, simulând un puls real, privitorul devine parte a expoziției.
Munca mea se concentrează pe prezentarea inovației generate de om în activitățile vieții de zi cu zi în practicile medicale. Folosind inputul senzorial în instalațiile de artă interactive, transform viața într-un instrument digital, menit să o îmbunătățească. Pasiunea mea pentru diverse ramuri ale științei m-a confruntat cu laturile artistice neexplorate ale umanității și mi-a arătat, în mod paradoxal, cât de apropiată este tehnologia de natură, ca formă, esență și chiar funcționalitate. Mi-a arătat că sufletul poate fi cumva transformat și chiar conservat prin anumite aplicații ale artei. (Natalia Marin)
Natalia Marin (n. 2003) este curator independent și SciArtist emergent, din București, România. Munca ei se concentrează pe convergența dintre uman și non-uman și este, de asemenea, inspirată continuu de cariera ei principală în cercetarea medicală. Este studentă la medicină la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, București. În vara lui 2021, pasiunea ei pentru psihiatrie și terapia prin artă a dat naștere unei expoziții caritabile în sprijinul Asociației Help Autism, la Galeria Galateca, iar cel mai recent proiect al său este în strânsă legătură tot cu domeniul medical și este promovat de Qolony: The Art and Science Colony. In august 2022 a fost invitată să participe la Festival University 2022, un program colaborativ dintre Ars Electronica și Universitatea Johannes Kepler, din Linz, Austria.
Parteneri media:Radio România Cultural Cultural, Metropola TV, modernism.ro, Biz, Agenția C’Arte, Propagarta, www.feeder.ro, www.aiciastat.ro
Parteneri: AQUA Carpatica , Domeniile Sâmburești