Christian Paraschiv

Christian Paraschiv este primul artist invitat la #Contactless Art Wall

Proiectul Sat si Ortodoxie
ADN- ul sau neliniştea morţii
Expoziţia Sat şi ortodoxie pare a fi un balans, un amestec între istoria recentă şi identitatea artistului care simte nevoia raportării la o viaţă originară, la Nemos-ul românesc, pare a fi în căutarea unei linişti care să-i confirme existenţa/ prezenţa realizând o recapitulare a vieţii şi valorilor. Cele două repere ale tradiţiei satul şi ortodoxia, sunt privite cu o reflecţie matură şi distantă a ceea ce însemnă de fapt comunitatea, adică obiceiuri, valori, credinţe şi viaţa împreună. (Ana Petrovici-Popescu)

„Seria MURĂTURI / România am început-o în 1972 : vezi lucrarea executată la aceea dată ! La epocă, subiectul mi s-a impus firesc, toată lumea punea murături !!! iar pentru mine sensibilitatea cromatică sau violența cromatică a subiectului m-a fascinat !!! asta îmi permitea să aplic contrastul de cantitate utilizând cuțitul de paletă și grosimea unei culori / un roșu devine mai roșu când este etalat gros în strat gros ! în același timp compoziția tip plin plan american mi s-a impus de la sine, nu aveam nevoie de altceva; compoziție descoperită în filmele americane în care capul personajului umplea tot ecranul; și care mie mi se părea foarte potrivită pentru ce aveam eu de făcut în pictură; de altfel seria mea ulterioară de Foișoare, Relicve, Strunga, Feminin-Masculin sunt bazate pe acest tip de compoziție !!! Mai apoi lucrul cu computerul în anii 87-95 mi-a aratăt că acest tip de compoziție este foarte potrivit pentru a face o interfață. Bineînțeles, că reluând de câțiva ani acest subiect am îmbogățit tema, prin tipul de tratare a suprafeței sau deturnarea formelor, fructelor ce devin organe, etc. Subiectul se potrivește cu România actuală, probabil este ceea ce rămâne mai român din tot ce ne înconjoară în țară! În ori ce caz aici la Paris murăturile rămân exotice ! Gustul Emigrației, gust specific acrișor ce nu satisface francezul de rând ! Seria “Corp pentru Spațiu” începută în anii 90 și prezentă în expoziții personale este condusă astăzi de paradoxul lipsei reprezentării corpului scanat, reprezint spațiul și ceea ce vedem și numim Cerul sau Spațiul noaptea. Schemele sunt subiective și « desenate » cu nasturi, stele metalice, insigne de pe vremea comunismului, stema României etc. “Sat și Ortodoxie” a apărut de asemenea în anii 2000 și este o meditație legată de tipul vieții redescoperit de mine la țară în zona Olteniei și Moldovei; știind că de aproape 20 de ani în fiecare an revin în România! Seria se bazează pe repunerea într-o Situație inedită a unor obiecte găsite / recuperate comportându-se ca niște SEMNE ale NOMOSULUI / Legatura cu Ortodoxia revine și prin continua existență a grupului “Prolog” unde cei din grup se supun exercițiului: 1/ lucru în și după natură. 2/ lucru în și cu Simboluri aparținând Ortodoxiei. 3/ lucru cu Cuvântul scris / sau Icoana.” Paris 2019 – text de autor.

Christian Paraschiv a creat lucrări radicale și inovatoare utilizând propriul corp și ADN în instalații, pictură, sculptură, proiecte multimedia și cărți de artă. Stilul său artistic a fost condamnat de dictatura comunistă, ca urmare artistul părăsește România în 1986 și se instalează la Paris. De atunci participă la multe expoziții internaționale. Artist multimedia, pictor, sculptor, lucrând deopotrivă cu mijloace foto, video, realizând instalații, concepând proiecte multimedia. Producător și editor de CD-rom și cărți de artă. Fondator și organizator al mai multor cursuri de formare artistic, infografie și multimedia.

Proiect inițiat și organizat de galeria Galateca
Co-organizator: Asociația culturală Neo Art România
Proiect susținut de George – primul internet banking inteligent
In parteneriat cu Centrul Cultural Expo Arte, Dinu, Urse si Asociații, AQUA Carpatica
Parteneri media Biz, modernism.ro, agentiadecarte.ro, Radio Romania Cultural

#contactless, #stamcasa, #galerievirtuala, #art, #separatdarimpreuna, #doaronline, #artonline #expoarte #aquacarpatica #galateca #galatecagallery #neoart #neoartromania #artaincarantina #niciozifaraarta