Reka Csapo Dup

Reka Csapo DUP (n. 1967, Cluj-Napoca) este sculptor, Doctor în Arte Vizuale, absolventă a Liceului de Artă din Cluj-Napoca si a Universității de Arte Plastice din București, secția de sculptură. Este membră a Catedrei de Sculptură, lector universitar în cadrul Universității de Artă din București și membră A.R.B.S. al Royal Society of British Sculptors, Marea Britanie. A câștigat numeroase premii naționale și internaționale, printre care: Premiul pentru turnarea metalelor la Bienala Artele Focului, București (1997), Premiul pentru sculptură, Morges, Elveția (1999), Premiul „George Apostu” (2000), Premiul „Gaudeamus”, București (2002)

Titlu: Chillin” with Jesus
Tehnica: video 4’30 ”
Concept, editare: Reka Csapo Dup
Camera: Alexandru Patatics
an: 2019

„Am filmat acest performance, exact in urma cu un an, la un workshop intermedia, organizat de Universitatea Jan Matejko din Cracovia, Polonia la Uniejow in april 2019.
În timpul celui de-al doilea război mondial într-un orășel din Polonia, numit UNIEJOW armata Wehrmacht-ului a ars complet o parte a pieței centrale. Nimeni nu vorbește despre asta, dar probabil acolo se aflau magazinul și casele israeliților. Când am ajuns in piață, m-a lovit instantaneu golul din șirul caselor de pe această parte a pieței. După cum puteți vedea în cele mai multe dintre orașele europene în centrul pieței tronează o catedrală catolică. După cum am aflat în timpul întâlnirii cu primarul orașului aici a fost o tragedie, care încă are urme grave in inimile locuitorilor. Ca și în multe alte locuri din Europa noastră chinuită, violența fără sens a avut loc în fața a ceea ce ar fi trebuit să fie refugiul nostru al tuturor, în religiei – simbolizat aici de biserică.
Acum, în această catedrală atmosfera era calmă, angelică chiar domestică, cu niște muncitori cântând în spatele unei cortine unde altarul se restaura altarul. Lucrarea video începe cu un performance, care are loc exact unde s-a întâmplat toata tragedia – efectuez un ritual imaginar pentru un loc ars. Filmul se termină cu un sunet puternic, ca ușa unei celule, iar ultimele cadre sunt cu imaginea nevinovate a unei Fecioare Maria , o icoana brodata din cartier.
Vor continua aceste lucruri teribile, sau vom avea puterea și voința de a le opri?

După exact un an, suntem cu toții închiși, întreaga planetă.
Inamicul nostru acum este invizibil.
Situația este la fel de dramatica.
Va continua această plagă, sau vom avea puterea și voința de a opri toate bolile care ne mistuie??”

Proiect inițiat și organizat de galeria Galateca
Co-organizator: Asociația culturală Neo Art România
Proiect susținut de George – primul internet banking inteligent
In parteneriat cu Centrul Cultural Expo Arte, Dinu, Urse si Asociații, AQUA Carpatica

Parteneri media Biz, modernism.ro, agentiadecarte.ro, Radio Romania Cultural
#contactless, #stamcasa, #galerievirtuala, #art, #separatdarimpreuna, #doaronline, #artonline
#expoarte #aquacarpatica #galateca #galatecagallery #neoart #neoartromania #artaincarantina #niciozifaraarta #performance #RekaCsapoDup