Sergiu Chihaia

Sergiu Chihaia, artist invitat @#Contactless Art Wall

REGATUL DIN HÂRTIE
Instalatie papier mache
video by Giuser Supr Sincer, foto credit @Mihai Theodor Sava

După călătoria veneţiană de la începutul anului 2016, în cadrul proiectului “Venetian mores”, delicatele construcţii din papier – maché, continuă povestea într-o nouă viziune la Galateca, Black Cube, REGATUL DIN HÂRTIE”.
“Regatul din Hartie”Мой адрес не дом и не улица,
мой адрес – Советский Союз… [1] cîntec sovietic.

Intreaga mea copilărie, apoi și adolescență, sovietice amîndouă, au fost marcate de prezența obiectelor din papier-maché. La școală, la cercul de creativitate, acasă, în vizită, în vacanță – copii făceau obiecte bricolate în această tehnică, nu trebuia să ai la îndemînă decît hîrtie și clei. Minimalism pur. O sărăcie de resurse care crea o lume. Ziare, carton, mucava, mape de hîrtie colorată, carioci, constituiau arsenalul copilului creativ din fosta URSS. Miza era g e o g r a f i a, prin intermediul hîrtiei călătoreai, zideai, luptai, cucereai, izbîndeai, te bucurai.
De aceea nu e, poate deloc întîmplător că Locașurile din hîrtie au apărut în opera lui Sergiu Chihaia, un copil teribil născut pe ruinele acelui imperiu dispărut, cel care, în joacă, a voit să imagineze pentru copiii săi, născuți în plin capitalism global – un Palat de gheață.

Geografia de altă dată plodește azi, din plin, imaginația și multiplicația de tip Disney, devenind o poveste, poate, mult mai prolifică prin culori, forme, configurații, năstrușnicie, curaj… Dar a rămas acel inconturnabil papier-maché, tehnică vetustă, pe care Chihaia parcă o reînvie, plin de curaj, de data asta cu carcase din sîrmă, construind arhitecturi zvelte, colturoase, elegante, lacustre, de un alb imaculat, precum sunt zînele (mai mult decît terestre!), ce urmează a se sălășlui în ele. Moda și arhitectura își dau mîna, spre a țintui incomensurabila geografie…spre a o lua în posesie definitivă. Sergiu Chihaia imaginează această paradigmă.

Vladimir Bulat,

Astazi tema sa ramane extrem de actuala. Cu Sergiu Chihaia, lector universitar la Departamentul Moda si Design , UNArte si ai sai studenti va veti intalni astazi la ora 18:00 la Artist talk 4 din cadrul #Contactless Art Wall

Proiect initiat si organizat de galeria Galateca

Co-organizator: Asociatia culturala Neo Art Romania

Proiect sustinut de George – primul internet banking inteligent

In parteneriat cu Centrul Cultural Expo Arte, Dinu, Urse si Asociații, AQUA Carpatica

Parteneri media Biz, Modernism Punct Ro, AgențiadeCarte, Radio România Cultural

#contactless, #stamcasa, #galerievirtuala, #art, #separatdarimpreuna, #doaronline, #artonline #expoarte #aquacarpatica #galateca #galatecagallery #neoart #neoartromania #artaincarantina #niciozifaraarta #animatie #instalatie #papiermache