(EROS)ION | IOANA MARIA SISEA | GALATECA

  • 12 – 28 noiembrie 2015
  • Expoziție de ceramică
  • Vernisaj:  joi 12 noiembrie 2015, ora 19:00
  • Curator: Alina Bucur

Galeria Galateca organizează, între 12 şi 28 noiembrie, o nouă expoziţie de ceramică semnată Ioana Maria Sisea. (EROS)ION continuă demersul început cu proiectele „Bleeding Gold” sau „Disimulare” şi prezintă o serie de secvenţe din procesul de continuă degradare la care este supusă materia. Artista este preocupată de ce se ascunde în spatele faţadei sociale, interesul ei este să descopere şi să traducă experienţele obişnuite sau extraordinare în marcaje, în cicatrici şi semne. Acestea rămân pe suprafaţa noastră interioară precum rămân  procesele de ardere şi topire pe suprafaţă porţelanului.

Obiectele alese pentru această reprezentare vizuală sunt inimi de porţelan, inimi care păstrează urmele întâmplărilor trecute. Ioana Sisea secţionează, pictează, sparge şi deformează aceste piese ceramice urmând un traseu invers, de la efect la cauză. Intuim evenimentul care a declanşat procesul iniţial prin semnele lăsate pe suprafaţa inimilor. Astfel, inima devine o “cutie neagră” a organismului, o bandă pe care se „înregistrează” fluxul de emoţii şi trăiri.

Instalaţiile cu materiale organice aprofundează analiza ciclicităţii plecând de la ceva viu, aflat în dezvoltare şi ajungând la o materie intens procesată. Deşi acesta pare un punct terminus, lucrurile îşi continuă existenţa, dar sub o altă înfăţişare, ireversibil transformate.

**

Expoziţia face parte din programul expoziţional „Inima Reginei”  iniţiat de Galateca şi care se desfăşoară în noiembrie şi decembrie la Bucureşti şi Sinaia. Astfel Galeria Galateca va itinera expoziția (EROS)ION în perioada 1 – 31 decembrie la Muzeul Orașului Sinaia, ce urmează sa fie inaugurat. În contextul întoarcerii inimii Reginei Maria la Castelul Pelișor, inimile din porțelan ale Ioanei Maria Sisea capătă noi valențe: secționate sau întregi, inimile sunt pictate cu aur, un aur care reprezintă ‘’patina” pe care acest organ o capătă atunci când este folosit pentru a iubi sau a simți emoție. O inimă spartă este rezultatul unei vieți trăite cu pasiune, a unei vieți în care curajul a dominat. Regina Maria a avut o astfel de inimă. A iubit și a plâns împreună cu acest popor, i s-a dedicat lui și familiei, a fost soție, mamă, regină dar și una dintre cele mai marcante prezențe feminine din istoria României.

Ioana Maria Sisea a absolvit secţia Grafică a Universităţii de Artă Bucureşti, urmând în prezent un al doilea master de ceramică. Dubla ei specializare se regăseşte în preocuparea pentru tema autoportretului. Primele expoziţii sunt un discurs al portretului interior în creion şi acrilic, iar în ultimii doi ani lucrează în porţelan. În februarie2015 galeria Galateca a găzduit expoziţia Bleeding Gold, un discurs revelator despre corporalitate şi vulnerabilitate. Proiectul a avut în centru tema ”platoşei”, reinterpretată asemeni unor scuturi purtabile realizate din porţelan, cu urme ale suferinţelor, care modifică integritatea materialului, găuresc platoşa-scut şi o fac să sângereze.  Tot în acest an Ioana Sisea a mai avut o colaborare cu Galateca în cadrul  Art Safari 2015. Alte două momente speciale pentru Ioana Sisea au fost invitația de către London Contemporary Orchestra la Roundhouse, Londra pe 25 oct 2015 cu filmul „Present continuos”, cât și prezența la Berliner Liste Art Fair în septembrie.

Eveniment facebook: https://www.facebook.com/events/1553266288267660/

********

GALATECA este e o galerie de artă contemporană și design, un proiect inovator ce alătură artiști, designeri, arhitecți, curatori și oameni de comunicare. Deși încă tânără în peisajul spațiilor culturale, Galateca a reușit să se plaseze pe harta națională și internațională prin proiecte absolut inedite. Am pornit de la ideea de a crea un loc viu şi de a activa un spaţiu ideal poziţionat în cea mai frumoasă piaţă a Capitalei. La GALATECA relaţia dintre privitor şi creaţia artistică îşi va câştiga întâietatea vis–a–vis de expunerea clasică şi impersonală a operei de artă.

A avut colaborări internaţionale: cu renumitul artist britanic Simon Henwood, cu artistul româno-norvegian Timon Botez sau Roberto Coda Zabetta (Italia), Predrag Popara (Serbia) şi Alessio Maximilian Schroder (Italia) (într-o expoziţie colectivă). Galeria a găzduit şi proiecte ale unor importanţi artişti români contemporani: Constantin Flondor, Vlad Țenu, Albert Sofian, Dan Raul Pintea, Mircea Roman, Marian Zidaru, Daniela Făiniș, Silviu Oravitzan, Marcel Lupșe, Cătălin Năstăsoiu, Valeriu Mladin, Bogdan și Magda Pelmuș.

Expoziția (EROS)ION poate fi vizitată în perioada 12 – 28 noiembrie 2015, Galeria Galateca (Str. C. A. Rosetti, nr 2-4).

  • Marți – Vineri 12.00 – 20.00
  • Sâmbătă 11.00 – 19.00
  • Intrare liberă

Catalog expozitional (EROS)ION de Ioana Sisea