Expozitie de pictura “Loc si vis” Constantin Flondor

Expozitie de pictura “Loc si vis” Constantin Flondor

9 septembrie – 10 octombrie 2015, Galeria GALATECA

Vernisaj miercuri, 9 septembrie, ora 19:00

Update: O intalnire cu pictorul Constantin Flondor la Galateca – 27 septembrie

Galeria Galateca va invita duminica, 27 septembrie, intre orele 12 -14 la o intalnire cu pictorul Constantin Flondor.

Din program: vizionarea filmului de autor „Imposibila intoarcere” realizat in 1980 si tururi ghidate ale expozitiei „Loc si vis” de la Galateca.

Intrarea este libera dar va rugam rezervati un loc la adresa galerie@galateca.ro.

 

Expozitia Loc si Vis cuprinde lucrari inspirate de locul copilariei artistului, experientele personale din desele calatorii de studiu, sinteza unei intense activitati de creatie si de cercetare.

Muzica si pictura… armonie, gama, acord cromatic, dominanta, termeni ce atesta inrudirea. O stare poetica poate genera muzicalitate picturii, iar frumusetea lumii picturalitate sunetelor. Revenirile cu gandul la o “vesela gradina cu pomi roditori si mandri feciori…”, nostalgia fata de primii ani de intalnire cu lumea, cu locul, cu fiintele, cu plantele, sunt tot atatea merinde ce au dreptul de a se intrupa in sunet sau culoare, in forma si ritm. “Si a binecuvantat Dumnezeu ziua a saptea si a sfintit-o, pentru ca in ea S’a odihnit El de toate lucrurile Sale… ”. Tot astfel ne este data lumina cu cele sapte culori si universul sonor cu sapte sunete fundamentale, iar noi purtam pretutindenea puritatea celor sapte ani ai primei copilarii, cu aura anilor de atunci, de acasa. Neasemuita sensibilitate enesciana ne este deseori o referinta. (Constantin Flondor)

Constantin Flondor (1936), unul dintre cei mai importanti artisti romani, locuieste si lucreaza in Timisoara. Este co-fondatorul grupurilor Prolog, Sigma si 1.1.1., ce au fost preocupate de experimente in domeniul artei si cercetariilor vizuale interdisciplinare (integrau in arta atat arhitectura si matematica, cat si bionica si cibernetica). Constantin Flondor a influenţat intreaga scena de arta romaneasca si de asemenea este notabila contributia adusa la elaborarea programei liceului pedagogic la Liceul de Arta din Timisoara, singurul liceu de influenta Bauhaus din Romania.

Expozitia este organizata de Contemporanii si Institutul Cultural Roman si face parte din Bucurestiul Creativ, care se desfasoara in cadrul Festivalului International George Enescu.

Contemporanii si Institutul Cultural Roman va invita miercuri, 9 septembrie 2015, orele 19:00, la vernisajul expozitiei personale a pictorului Constantin Flondor intitulata Loc si Vis, ce va avea loc la Galeria Galateca, Str. C.A. Rosetti nr. 2-4, Bucuresti.

Expozitia Loc si Vis va cuprinde lucrari inspirate de locul copilariei artistului, experientele personale din desele calatorii de studiu, sinteza unei intense activitati de creatie si de cercetare.

Muzica si pictura… armonie, gama, acord cromatic, dominanta, termeni ce atesta inrudirea. O stare poetica poate genera muzicalitate picturii, iar frumusetea lumii picturalitate sunetelor. Revenirile cu gandul la o ”vesela gradina cu pomi roditori si mandri feciori…”, nostalgia fata de primii ani de intalnire cu lumea, cu locul, cu fiintele, cu plantele, sunt tot atatea merinde ce au dreptul de a se intrupa in sunet sau culoare, in forma si ritm. ”Si a binecuvantat Dumnezeu ziua a saptea si a sfintit-o, pentru ca in ea S’a odihnit El de toate lucrurile Sale… ”. Tot astfel ne este data lumina cu cele sapte culori si universul sonor cu sapte sunete fundamentale, iar noi purtam pretutindenea puritatea celor sapte ani ai primei copilarii, cu aura anilor de atunci, de acasa. Neasemuita sensibilitate enesciana ne este deseori o referinta. (Constantin Flondor)

In deschiderea expozitiei vor lua cuvantul Mihai Sarbulescu si Maria Pasc, curatorul expozitiei.

Evenimentul expozitional “Loc si vis” este organizat de Contemporanii si Institutul Cultural Roman si face parte din Bucurestiul Creativ, care se desfasoara in cadrul Festivalului International George Enescu. Expozitia poate fi vizitata in perioada 09 septembrie – 10 octombrie 2015, de marti pana vineri intre orele 12.00–20.00, sambata de la orele 11.00 pana la orele 19.00, la Galeria Galateca, Str. C.A. Rosetti nr. 2-4, Bucuresti.