„Muzeul neintentionat. Eroic.Accidental.Istoric.Angoasat.” de Bogdan si Magda Pelmus

8-18 mai

Galeria de artă contemporană și design Galateca

Vernisaj: 8 mai, 19.30

Noaptea muzeelor: 17 mai, 19.00 – 02.00

Proiectul face parte din Bucharest Biennale 6 Parallel Events

Curator: Roxana Gibescu

Galeria Galateca gazduieste in perioada 8 – 18 mai ​expoziția​

„Muzeul neintenționat. Eroic.Accidental.Istoric.Angoasat” al artiștilor Magda și Bogdan Pelmuș, ce se constituie într-o alternativă la muzeul tradițional și explorează o multitudine de gesturi artistice, nu atât de prezente în muzeele din România. Proiectul face parte din Bucharest Biennale 6 Parallel Events, iar pe 17 mai va participa la Noaptea Muzeelor.

Lucrările celor doi artiști, realizate în ultimele luni special pentru expoziția de la Galateca, prezintă o cronică a vieții de zi cu zi, o arhivare a problemelor sociale presante și o reflecție asupra conceptelor de libertate, manipulare, depresie, paranoia, magie, pasiune, iubire și kitsch.

Deși expoziția este configurată asemenea unui spațiu muzeal, cei doi artiști Bogdan și Magda Pelmuș chestionează și încearcă să redefinească statutul obiectului de artă expus. De regulă, ceea ce definește o operă de artă prezentă într-un muzeu este indiscutabila sa autoritate, relevanța istorică, muzeul ca simbol al lumii occidentale are un impact asupra societății ce este mai mare ca oricând în istoria umanității. Misiunile sale includ achiziționarea, conservarea, expunerea cât și educarea publicului.

Expoziția va cuprinde o serie de instalații complexe, desene, fotografii, dar și obiecte găsite în diferite contexte, cu multiple posibilități de interpretări.

Lucrările celor doi artiști fac parte din portofoliul Galateca și pot fi vizionate și achiziționate până la finalul anului.

Bogdan și Magda Pelmuș sunt doi artiști contemporani, ce au în portofoliu numeroase expoziții, instalații și performance-uri, printre care: Bienala din Lituania 2008, cu proiectul ‘We are 00’; participare la Noaptea Muzeelor, atât în 2010, cât și în 2012, cu două live-stream performance-uri din atelierul lor bucureștean transmise în Muzeul de artă din Brașov; expoziția ‘Made In’ la Atelier 030202 din București și ‘Betoane și eroi’ la Galeria Calina din Timișoara în 2013. Membri fondatori ai spațiului de artă Loading Open Lab, un atelier deschis (artist-run space) în cadrul căruia au organizat proiectele I’m Going Glocal 2006, ROCA 2007, Safe Mapping AKA They Are Watching, parte din Parallel Event BB3, 2008.

Parteneri: NeoArt România, Bucharest Biennale 6 Parallel Events, Noaptea muzeelor 2014.

Parteneri media: Modernism.ro, Biz, Forbes, Zeppelin, Agenția de carte, Hipmag, Designist, Artclue, Radio România Cultural, Money Channel, Senso TV, The Seeder’s Report, Igloo.