PANTEONUL ROMÂNESC în viziunea contemporană a lui PAUL HITTER
Vernisaj: marți, 9 mai, ora 19:00
9-27 mai
Galeria de artă contemporană și design Galateca
Marți, 9 mai, ora 19:00, Galeria Galateca inaugurează expoziția PANTEONUL ROMÂNESC – în viziunea contemporană a pictorului Paul Hitter.
Prin acest nou proiect, Paul Hitter reușește să descifreze în cod urban mito-divinitățile din Panteonul Românesc, aducându-le în contemporaneitate. Observând că întregul nostru fond mitologic tinde să rămână într-o zonă exclusiv livrescă, pictorul ne propune conectarea, prin imagine, cu propria noastră identitate. În urmă cu câțiva ani, Hitter a început o cartografiere a imaginarului popular, dar și a structurilor plastice de tip semn-simbol, considerând acest lucru nu doar o trecere întru inițiere, ci și o normă comunitară cu orizont metafizic.
Prin demersul său plastic, Paul Hitter reformulează vizual, în spiritul „expresionismului balcanic”, elemente fundamentale de patrimoniu, aducând în atenție mituri precum Meșterul Manole, Miorița, Zburătorul, legende despre facerea lumii, povești despere Știma Apei, Iele, Sântoaderi și Filipi, incantații ale paparudelor și ursitoarelor, divinități din calendarul popular ce patronează sărbători și anotimpuri. Lucrările, dincolo de personaje, conţin elemente narative care incită privitorul să treacă, prin energia magică a semnelor-simbol, într-un trecut mitic, niciodată istoric, bazat pe un sistem de judecăți și valori, fundamentat pe relicte totemice, protocreștinism, o literatură orală fabuloasă. În plus, lecția de cunoaștere a Panteonului Românesc propusă de Paul Hitter se desfășoară firesc, lăsând porți deschise spre explorare și cercetare personală
Expoziția este deschisă în perioada 9-27 mai, intre 9 si 20 mai un pop-up store cu printuri semnate de artist fiind găzduit in Black Cube.
Evenimentul este înscris în Noaptea Muzeelor 2017 cu un performance al artistului.
Paul Hitter este un pictor român născut în 1982, care îl are ca maestru pe Matei Șerban Sandu. A studiat la Academia de Artă din München, în clasele artiștilor Nikolaus Lang, Sean Scully, Karin Kneffel. A inventat propriul stil în pictură, Expresionismul Balcanic, lucrările sale îmbinând mitologii populare din Balcani, mitologii urbane, teme sociale. A expus în expoziții personale și de grup în București, München, Praga, Los Angeles, Marsilia, Milano, Paris, Las Vegas, Salt Lake City.
Galeria Galateca. O galerie multidisciplinară de artă şi design, un spaţiu viu şi modern, ce poartă semnătura arhitectului Radu Teacă, situată în inima oraşului, într-o clădire istorică, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I“.Un spaţiu efervescent, în care arta contemporană se îmbină cu cea clasică, o platformă care să permită întâlnirea şi colaborarea dintre artişti, designeri, arhitecţi, curatori şi oameni de comunicare. Galateca oferă o altfel de interacţiune de artă,fiind un adevărat hub cultural.Cu peste 50 de manifestări de artă şi design desfăşurate atât în ţară cât şi în străinătate, cu artişti români şi străini, Galateca a devenit în timp o referinţă, o platforma de promovare a proiectelor originale de artă şi design, în permanentă schimbare, în armonie cu ceea ce se întâmplă în lumea artistică internaţională şi românească. www.galateca.ro.
Eveniment facebook: https://www.facebook.com/events/1445728828831905/
Parteneri : Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Rose Mary, Helios/ Parteneri media: Artwall