Political Bestiary

Political Bestiary

Valeriu Mladin

7 august – 7 septembrie 2014

Galeria de arta contemporana si design GALATECA

In perioada 7 august – 7 septembrie, galeria Galatecagazduieste expozitia soloa artistului vizual Valeriu Mladin,“Political Bestiary”, prezentata intr-o noua viziune curatoriala de catre doamna Ana Maria Altmann. Vernisajul expozitiei va avea loc joi, 7 august incepand cu orele 19:00. Intrare libera.

Intr-un an dominat de politic, cele zece desene in carbune cu accente profund ironice incita la reflectie si la dialog. Proiectul aduce in prim plan statutul omului politic actual inteles ca un anti-zoon politikon, reprezentand prima colaborare a galeriei cu doamna Ana Maria Altmann, care si-a solidificat activitatea profesionala de istoric de arta si curator in doua mari muzee ale Austriei: Albertina si Belvedere.

Siguranta si proportia cu care autorul stapaneste suprafata si spatiul suportului, capacitatea de a construi tensiuni valorice si desavarsirea cu care echilibreaza constant unitatea compozitionala prin utilizarea la maximum a unei multitudini de mijloace tehnice specifice graficii, face ca impactul cu tematica propusa, cu veridicitatea, cu ironia subtila, cu farmecul fizionomiilor, sa ridice acest proiect si brizanta lui in sfera perena a universalitatii.

In seria celor zece lucrari monumentale expuse sub titlul „Political Bestiary”, autorul reuseste, cu o maiestrie demna de marii clasici ai artei desenului, sa dezvaluie intr-un registru artistic si tehnic exhaustiv, valentele complexe ale liniei si hasurii.

„Abordand unitar si original idei conceptuale stravechi si foarte fecunde din punct de vedere estetic, dezvoltate in variate contexte socio-culturale si plasandu-se intr-un registru acronic si apartinic dar cu inflexiuni explicit critice si dubitative, seria de lucrari “Political Bestiary” propune vectori de reflectie si de dialog despre statutul omului politic actual inteles ca un anti-zoon politikon – o fiinta politica pervertita. Tema este tratata concomitent si in cheie autocritica si autoironica, pornind de la rationamentul ca, fatalmente, clasa oamenilor politici alesi reprezinta, grosso modo, chintesenta insasi a societatii, cu toate tarele ei morale, reale sau presupuse” afirma Valeriu Mladin.

Valeriu Mladin este un artist vizual roman multidisciplinar a carui tusa inconfundabila transpare indiferent ca este vorba de desen, pictura, sculptura, fotografie, video, obiect, instalatie sau performance. 11 expozitii solo si peste 30 de proiecte colective in tara si strainatate, printre care “Nexus” Galeria Five Plus 2014, Viena, “44”, Galeria Carturesti 2010, Bucuresti, 
”Pas de Deux”, Galeria Allianz – Tiriac 2006, Bucuresti, ,,Snapshot Romania. Contemporary Artists from Romania”, Casa dei Carresi, Treviso, ,,Mastile Poetului”, Casa Fernando Pessoa, Lisabona sau „Art Embodied” – artisti romani din anii ’80 ”, Institutul Cultural Roman, 2011 Londra.

Lucrarile lui se regasesc in muzee si colectii private din Romania si din lume (Colectia de Arta a Parlamentului European de la Bruxelles). Nascut in 1958, la Lipova, absolvent al Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu”, Cluj-Napoca, promotia 1982, Valeriu Mladin este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si Lector universitar la catedra de Foto-Video si Procesare Computerizata a Imaginii din cadrul Universitatii Nationale de Arte Bucuresti. Artistul traieste si lucreaza in Bucuresti.