The rest is tomorrow

Expozitia de moda The Rest Is Tomorrow a fost initiata de ICR Londra, la invitatia British Council si British Fashion Council de a participa la sectiunea International Fashion Showcase, parte din manifestarea London Fashion Week.

Sase designeri romani de exceptie au fost selectati de Institutul Cultural Roman pentru a reprezenta Romania intr-o competitie la care au participat 27 de tari.

Andreea Badala (Murmur), Lucian Broscatean, Irina Schrotter, Dinu Bodiciu, Doina Levintza si Carla Szabo, au fost apreciati la superlativ de juriul competitiei, care a intrunit nume celebre ale criticii de specialitate internationale: Sarah Mower (Vogue US), Julian Roberts (editor BBC Blast online, fashion designer si profesor la Royal College of Art), Anna Orsini (expert British Fashion Council), Tamsin Blanchard (critic de moda Telegraph) si Oriole Cullen (Victoria and Albert Museum).

Astfel, Romania a fost nominalizata pe lista scurta alaturi de tari precum Argentina, Austria, Estonia, Olanda, Portugalia, Scandinavia (Danemarca, Norvegia, Suedia) sau Elvetia pentru premiul “Emerging Talent Award 2013”, acordat de British Council si British Fashion Council.

Dupa indelungi dezbateri, in care Romania a candidat pentru locul I, expozitia The rest is Tomorrow a obtinut locul II, dar si atentia presei de specialitate si a juriului care a apreciat in mod deosebit creatiile si conceptul. Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc pe 17 februarie 2013, la prestigioasa Somerset House, sediul London Fashion Week.

Expozitia Romaniei a fost foarte impresionanta si atent gandita – a spus Julian Roberts. Conceptul de backstage al unei defilari pe podium a fost prezentat extrem de imaginativ, iar creatiile designerilor au fost curajoase, dramatice si originale, cu o executie impecabila si tipare inovatoare. L-am remarcat in special pe Lucian Broscatean, cu o colectie exceptionala.”

Osman Ahmed, unul dintre cei mai influenti bloggeri de moda, a afirmat: “Institutul Cultural Roman este zilele acestea gazda unei expozitii surprinzatoare. Drapaje de panza galbena creeaza scenografia de culise, in care modelele se pregatesc de defilare, purtand tinute aproape exclusiv monocrome.”

Vernisajul de pe 13 februarie din Londra a adus la sediul ICR peste 150 de persoane – expertii British Fashion Council, jurnalisti precum Hilary Alexander de la Telegraph, fotografi si bloggeri de moda, profesionisti din industria de fashion britanica, diplomati si public general – entuziasmati de creatiile designerilor si de expunerea inedita, completata de un sound design la fel de original creat de Florentin Tudor.

Sectiunea International Fashion Showcase este dedicata proiectelor nationale organizate de institutele culturale straine din Londra, iar cel mai bun proiect este premiat de catre un juriu de specialisti din lumea modei. ICR Londra participa pentru a doua oara in cadrul acestui proiect, dupa ce a debutat programul de promovare a designerilor romaniin Marea Britanie in 2010, prezentand pana in prezent aproximativ 15 designeri romani la Saptamana modei de la Londra.

Galeria de arta aplicata GALATECA este sponsor si partener al proiectului. Astfel, prin bunavointa ICR si a designerilor premiati, expozitia s-a mutat la Bucuresti, in cel mai nou spatiu cultural al Capitalei. Incepand cu 28 februarie 2013 si pana pe 31 martie The rest is tomorrow va asteapta la GALATECA, pentru a admira creatiile designerilor romani intr-o scenografie aparte. La incheierea expozitiei, o parte din piesele premiate de juriul exceptional al manifestarii vor fi disponibile spre vanzare, pentru publicul pasionat de moda si piese unicat.