inPSYme

03.02.2016

INVITATIE EVENIMENT inPSYme-page-001

În data de 3 februarie 2016, începând cu ora 18:30, Galeria „Galateca„, galerie multidisciplinară de artă și design, găzduieşte un eveniment de modă inedit, inPSYme”, propus de studenţii anului 3, și de un grup de masteranzi, de la Departamentul Modă, UNARTE, sub coordonarea lector univ dr. Ioana Sanda Avram.

Studenţii UNARTE reiau un nou model de eveniment – „lansarea de stare” – care prefigurează în format „live”, un eșantion de timp din viitor, așa cum este el descris de tendinţele de modă.

În cadrul programului ”Forecasting the Culture”, tinerii creativi propun un eveniment de stare, care descrie într-un limbaj complex, tendința OffBeat exprimată de către WGSN. pentru toamna-iarnă 2016-17.

Experimentul creativ se află la a doua ediție, prima, colecția conceptuală ”SELENIT” 2014, fiind primită cu real interes de către publicul vizat. Dezvoltat ulterior, în produse declinate comercial, conceptul ”SELENIT” a deschis perspectiva participării colective la un întreg parcurs creativ și a deschis calea spre cocreation, în cadrul Romanian Design Week, 2014 și 2015.

Prin ”lansare de stare” înțelegem integrarea clientului sau a simplului spectator în starea de la care s-a pornit în procesul de creație. Olfactiv, tactil, vizual, gustativ și auditiv, clientul sau spectatorul va putea experimenta povestea „inPSYme”, în esența ei.

„inPSYme”este expresia unui nou val, fiindcă lumea care tocmai s-a născut, este o lume care există prin și pentru interacțiune, un ”spațiu de joacă” complex, în care tehnologia, spiritualitatea, noile forme societale, înlocuiesc rapid structurile stabile, care au fost leagănul civilizației contemporane, inducând un pseudoabsurd – noul ”absurdism”, ca metodă de a da un alt sens formei și expresiei mediului de existență.

Această viziune reintroduce în ecuația culturală o atitudine care, deși face apel la experiențele psihedelice, este doar aluzivă, mult mai aproape de ”visele lucide”, controlate prin intermediul tehnologiei, și propune gestionarea stării de contemplare interioară, experimentarea conștientă a propriilor impulsuri și exprimarea lor liberă, în ”producții” multisenzoriale. Filozofia OffBeat induce o relație cu mediul detașată și jucăușă, creativă, imersivă, interactivă.

Sunt tratate și alăturate înedit, ca într-o poetică a absurdului, structuri și transparențe neomateriale, holografii, Augmented Reality, 3D Mapping, lasserlighting, efecte filmice, mirosuri, gusturi, sunete, jocuri (intelectuale, sau pur si simplu jocuri) etc…

Masteranzii aduc în spațiul „inPSYme” experimente inedite: ”Surviving Poetry – little poem” inspirat din ”Game of Life” (John Conway’s roules), ”NEOMAT”, experiment Augmented Reality sau obiecte holografice.

JURNAL DE LUCRU, ganduri și atitudini

Am simțit acut nevoia de a ne reseta cu totul, într-o societate, care nu ne multumește, dar pe care am transforma-o și ne folosim de ”JOC” și ”tehnologii jucăușe” ca de instrumente de reformatare a cotidianului.

„inPSYme”. este un proiect de la care se așteapta producerea unor efecte culturale, artistice, având un rol direcțional în remodelarea mediului creativ.

Deși digitalizată, joaca noastră are menirea să creeze un val de bucurie autentică, un ”detox” cultural, prezentând lumea ca pe un teren de joacă real, virtual și tehnologic.

Dorim să demonstrăm că am creat conștient haine–InPSYme, dispunând de o energie, care poate trimite către o stare transformativă – o lume aflată în interiorul minții noastre, mai sinceră și mai autentică decât realitate contrafacută.

Alături de noi şi de invitaţii noştri veți putea influența direct procesul prin care se materializează o stare în viitor.