BEYOND THE BLACK / MICKO MICE JANKULOVSKI

13 – 14 noiembrie 2023

Lucrările din cadrul expoziției propun să răspundă vizual la întrebarea: „Ce este dincolo de granițe”?
În opoziție cu albul (care reflectă toate culorile) negrul absoarbe toate culorile, negrul este perceput ca un chenar. Este chiar asa? Ce este în spatele, sau dincolo de negru? După percepția lui Jankulovski – realități multiple!

Conceptul expoziției este una dintre aceste realități. Principalele atribute ale operei sale îi permit să facă variații nesfârșite și să redefinească realități diferite, dar ca minimalist dovedit – le realizează cu un minimum de elemente. Ca întotdeauna, el folosește doar pânze pătrate negre cu diferite modele din acrilic negru. Povestea finală se realizează prin multiplicarea formelor și tiparelor și printr-o combinație a formatelor modulare, pictate în acrilic negru.
Despre arta lui lui Jankulovski.

Ca artist, de peste cinci decenii, Jankulovski s-a dedicat constant cercetării în domeniul picturii și desenului, experimentând și reprezentând multiple tehnici și modalități de exprimare artistică (pictură pe sticlă, desene animate, film de animație, palindromuri etc.). Lucrările sale prezintă înmod constant forma, spațiul, culoarea, non-culoarea și mișcarea ca elemente recurente.
Artistul cercetează și explorează în primul rând forma, care pune bazele creării unei lucrări de artă. Una dintre cele mai importante preocupări ale sale sale implică conexiunea dintre forme și spațiu, influența lor reciprocă și modul în care formele transformă un spațiu dat. Mai mult,Jankulovski experimentează legătura între culoare și forme. La o primă observare a picturilor și desenelor acestuia, pare că domină elemente care și-au avut originea în forme geometrice, dar care în cele din urmă totul evoluează într-o structură organică neîngrădită. Marginile acestor forme joacă un rol esențial în definirea spațiului pentru a le permite să funcționeze ca un întreg coeziv.

Cele mai recente serii de picturi conceptuale ale lui Jankulovski se remarcă prin monocromatism, modularitate, multiplicare și minimalism. Artistul folosește o abordare sistematizantă a formelor de bază, cum ar fi cercuri, pătrate și triunghiuri, pe pânze pătrate mari,folosind doar vopsea neagră. Formele sunt create prin realizarea de diverse structuri pe un strat gros de vopsea neagră. În funcție de modul de lucru, dacă modelele sunt aplicate pe fundal saudevin forme în sine, se obține o impresie suplimentară de pozitiv / negativ. Seriile de lucrări suntcreate atât prin repetiția structurilor din cadrul pânzelor, precum și prin înmulțirea pânzelor însine, rezultând astfel lucrări de mari dimensiuni.
La o citire a operei artistului remarcăm imediat că negrul, o „nonculoare”, este singurul protagonist al lucrării, … în afară de lumină – ca parte integrantă a rezultatului final.
Conceptual, lucrările sunt caracterizate printr- o organizare spațială realizată din mai multe părți,iar Jankulovski se străduiește întotdeauna să ofere o posibilitate de a fi citite indiferent depoziția părților, astfel încât acestea să poată fi observate sau așezate în moduri diferite – ca urmare a interesului său inițial pentru palindromuri (cuvinte care citesc la fel înainte ca înapoi).
Semnătura creativă individuală din lucrările lui Jankulovski tinde spre contemplativitate șimeditație prin diversitatea constantă a ordinii universale. Dorința artistului de a transmite aceste concepte în lucrările sale (aproape) bidimensionale se află la nivelul interpretării filosofice, princare fiecare lucrare este un modul care are propria poveste și deschide o multitudine de noi dimensiuni.

Cea mai recentă producție artistică a sa este integrarea în practică a negrului de fum (cea mai neagră culoare cunoscută) – o culoare descoperită de cea mai nouă nanotehnologie, care oferă o privire asupra necunoscutului dincolo de tot ce se știe despre negru până acum.
MICKO – Mice Jankulovski s-a născut în anul 1954 în zona Ohrid, Macedonia și este absolvent al Facultății de Arhitectură Universitatea „Sf. Cyril & Methodius” Skopje. Acesta trăiește șilucrează în Skopje, și este una dintre cele mai importante personalități artistice din Macedoniade Nord. Ca artist, de mai bine de cinci decenii s-a dedicat constant cercetării și creării în pictură și desen dar s-a exprimat prin mai multe discipline artistice (desene animate, pictură pe sticlă,film de animație, palindromuri…)

Biografia sa cuprinde peste cincizeci de expoziții personale în Macedonia de Nord și înstrăinătate și prezentări notabile la importante expoziții internaționale și bienale din Florența, Sankt Petersburg, Salonic, Torino, Veneția, Larnaca, Varna…
El a primit numeroase premii, printre care: cel mai înalt Premiu Național pentru Realizarea unei vieți în Artă „11. octombrie” (Skopje, N. Macedonia, 2022); Premiul pentru cel mai bun artist(Bienala Larnaca 2021); Premiul Rembrandt pentru excelență în artă pentru 2020 (de la WAVA);Premiul El Greco pentru cel mai bun artist (Art Thessaloniki 2019, Grecia); Premiul Lorenzo IlMagnifico pentru întreaga viață (XII Bienala din Florența 2019, Italia); Artist of the World(Bienala Larnaca 2018, Cipru); MARELE PREMIU (19th International Print Biennal 2017, Varna,Bulgaria); MARELE PREMIU (1997) și două premii speciale (1985, 1971) la World Gallery ofCartoon, Skopje; Premiul orașului Skopje „13 noiembrie” (1985), MEDALIA DE AUR (PremiulConsiliului Europei) și DATA DE ARGENT pentru Design umoristic pe o temă fixă la cea de-a38-a Expoziție internațională de umor pe tema: Omul și tehnologia din Bordighera, Italia.

Pe lângă numeroase articole, cărți și cataloage care oglindesc activitatea sa, au fost publicate mai multe monografii despre opera lui Jankulovski, cu recenzii ale criticilor de artă autohtoni și străini și istorici de artă de renume internațional precum Aleksandr Borovski, Rusia; Enzo di Martino, Italia; prof. Manos Stefanidis, Grecia; Dr. Melanie Zeferrino, Italia; dr. Zsolt Petrányi,Ungaria; dr. Denitsa Yaneva, Bulgaria, precum și colegii-artişti Maty Grunberg, Israel; OlgaTobreluts, Rusia; diplomatul, scriitorul și poetul Milan Jazbec, Slovenia,…
De asemenea, Jankulovski este inclus în antologia „Caricatura macedoneană” de VladimirVelickovski (1994) și în antologia „Arte vizuale în Macedonia – secolul XX”, Cartea II – Artă multimedia de Sonja Abadzieva (2017).

Parteneri media: modernism.ro, Agenția C’Arte, Propagarta, Radio România Cultural Cultural, Revista Arta. Parteneri: AQUA Carpatica, Sâmbureşti