FANTOM 30.Lumea nu este perfectă

Expoziție de gravură și fotografie din colecția Fantom din Berlin

29 martie – 5 aprilie 2024

Proiectul Fantom 30 aniversează activitatea Asociației Culturale Fantom din Berlin, aici în România de unde sunt cei mai importanți membrii ai acesteia, printr-o serie de evenimente, împreună cu partenerii săi Institutul Cultural Goethe, Galeria Galateca și Muzeul de Artă din Constanța.

Astfel,  în perioada 29 martie – 05 aprilie la galeria Galateca va fi expusă o parte din colecția Fantom în cadrul proiectului “Lumea nu este perfectă”. Pentru prima oară pe simezele bucureștene, o serie importantă de lucrări de gravură și fotografie pot fi descoperite la Galateca începând cu vernisajul de sâmbătă, 30 martie, orele 18:00.

Fantom a creat o comunitate culturală, a reunit membrii din România, Germania, Franța, Republica Cehă, S.U.A., Mexic, Panama si Federația Rusă, a creat un dialog între generații, între artiști, scriitori, muzicieni și istorici, a coagulat în jurul galeriei Fantom un nucleu de oameni de cultură deschiși la dialog și dezbatere și nu în ultimul rând, a susținut în cei 30 de ani cultura, arta românească.

Pe lângă expoziția de la Galateca, proiectul FANTOM 30 include o serie de evenimente după cum urmează:

În perioada 29 martie – 13 aprilie Institutul Goethe va găzdui o expoziție de fotografie și carte cu titlul Experientawast, metamorfoza unei administrații germane, cu vernisaj pe data de 29 martie orele 19:00.

Tot la Institutul Goethe va avea loc conferința cu același titlu, pe data de 30 martie orele 11.00, în cadrul căreia, membrii ai asociației, personalități din diverse domenii, vor povesti despre experiența lor, despre acest mic, dar important nucleu cultural din inima Berlinului, care a reușit să creeze o așa numită comunitate a fantomiștilor, idealiștii care cred în importanța educației și a culturii în societate. Moderatorii evenimentului sunt Ludwig Norz, Președintele Asociației Fantom și Anca Boeriu.

Cu această ocazie se vor afla în România și doi invitați, jurnalista/scriitoarea Anita Kugler și artistul Oscar Castillio.

Invitați la eveniment mai sunt Andreea Sandu, manager cultural, Prof. univ. dr. membru corespondent al Academiei Române Mircia Dumitrescu, Lector univ. dr Corina Duma, Oana Ichim – revista Memoria alături de invitații on line Monica Nasta, vicepreședinte Fantom, Lars Skowronski, colaborator științific, Prof. Univ. dr. Otman Trască și Gregor Stach, coordonator proiecte europene.

Proiectul Fantom 30 se va încheia în noiembrie 2024 cu expoziția- Gânduri comune – la Muzeul de Artă Constanța.

Coordonatori proiect Ludwik Norz, Anca Boeriu și Andreea Sandu.

Organizatori: Galeria Galateca și Asociația Culturală Fantom

Parteneri : Goethe Institut, Muzeul de Artă Constanța

Parteneri media:Radio România Cultural Cultural, Metropola TV, modernism.ro, Biz, Agenția C’Arte, Propagarta, Revista Arta, Aici a Stat, curatorial.ro

Parteneri: AQUA Carpatica , Domeniile Sâmburești