Inkspective/

Ioana Halunga 

7-21 octombrie 2022

Expoziție multimedia parte din programul Neo Art Connect

inkspecta – a examina cu atenție mediul înconjurător și a extrage forme, detalii sau texturi pentru a le reordona sub forma unor compoziții cu multiple interpretări, lăsând înțelegerea subiectului la latitudinea privitorului.

În cadrul compozițiilor, elementele sunt suprapuse și ordonate în așa fel încât temele percepute sunt diferite de la persoană la persoană, și chiar se pot schimba în funcție de orientarea lucrării. Principalele elemente care pot fi identificate în lucrări sunt legate de evolutie, transformare, micro/macro cosmos și complexitatea conștiinței.

Expoziția inkspective propune o incursiune în universul de artă digitală și multimedia realizate în ultima perioadă de creație a artistei, un univers oniric, multicolor și cu o transpunere stratificată în realitate, utilizând multiple tehnici, de la cele tradiționale la print digital, animație, AR și videomappig. Utilizarea noilor tehnologii și reprezentarea temei în realitatea paralelă creată în mediul virtual au ințentia de a transpune privitorul într-un univers paralel, oferindu-i o călătorie spre o lume imaginară, dinamică, de culoare și stare pură.

Această lume imaginată de artistă este populată de ființe alegorice, plante și elemente naturale venite din alte dimensiuni, dar care au o bază estetică și tematică în universul copilăriei Ioanei. Structurile virtuale sunt explorate într-un mod tridimensional în cadrul expoziției, utilizând tot tehnici contemporane, personajele imaginate devenind parte componentă a călătoriei imaginare.  Elemente de sound design, concepute tot de artistă, reprezintă vocile ființelor din această lume.

„Consider că viața este o continuă construcție și reinterpretare a sinelui. Orice experiență nouă duce la o mică modificare a percepției experiențelor anterioare. Încerc să transmit această senzație de continuă transformare și în cadrul compozițiilor mele.” (Ioana Halunga)

„De NAG am lansat Apelul de proiecte Neo Art Connect în urma căruia 5 tineri vor beneficia de un program de mentorat și burse pentru realizarea unei instalații de artă și știință., dar și platforma www.neoartconnect.ro. Am ales proiectul multimedia Inkspective al Ioanei Halunga pentru a fi parte din acest program inovator pe de o parte pentru a încuraja interacțiunea cu mediul digital și pe de altă parte ca exercițiu de contextualizare a unei lumi imaginare create de o artistă aflată la prima sa expoziție individuală multimedia.” Andreea Sandu (curator program)

Ioana Halunga @inkspective a absolvit Istituto Europeo di Design din Milano, a explorat infinitul ilustrând, printre altele, secția Nemuritorul din revista Știință și tehnică dar a realizat și diferite picturi pentru coperți de viniluri sau diferite festivaluri muzicale. Experimentează cu arta tradițională dar și cu cea digitală, 3D, video-mapping sau sound design.

Susținut de BRD

Partener strategic Fundația9

Parteneri media: Radio România CulturalMetropola TVmodernism.roBizAgenția C’ArtePropagartafeeder.roAici a Stat

Parteneri: AQUA CarpaticaDomeniile SâmbureștiNespresso