Motherverse

10 iulie – 5 august 2023

Motherverse” este o serie de șapte picturi pe pânză și nouă acuarele prin care Sabina Tupan explorează maternitatea și politica din jurul unui părinte singur de gen feminin, într-un context autobiografic.
Colecția “Motherverse” este compusă din șaisprezece scene, șaisprezece metafore și narațiuni individuale care ne dezvăluie o mamă singură aflată în spațiul domestic. Ea este atât creatorul acestor universuri ciudate și variabile, cu nuanțele lor ritualice, cât și subiectul/obiectul lor. Acest metavers nou creat este guvernat de personaje naive umane și non-umane. Ele coboară din ficțiune și mitologie și populează universuri distincte în care treburile casnice sunt impregnate de magie.
Corpul feminin joacă un rol central în această colecție. Este o hartă istorică și biologică a transformărilor materne, o formă care se deghizează în diverse creaturi pentru a reduce decalajul dintre munca domestică a mamei și fantezia copilului nou venit pe lume.
„Primele schițe pentru seria Motherverse au fost făcute în tăcere, noaptea, în timp ce fetița mea dormea, iar primele urme de culoare au fost aplicate între alăptări, somnuri de prânz și plimbări în parc. Acest proiect are la bază o misiune terapeutică, a pornit atunci când am început să mă privesc din exterior și să înțeleg cum îmi trăiesc maternitatea ca părinte singur. Procesul creativ al acestei serii de lucrări se anunța a fi unul introspectiv și solitar.
Dar mi-am cunoscut actualul partener alături de care, acum, împart rolul de părinte și din acel moment lucrările mele au suferit o modificare estetică. Picturile au rămas fidele temei dar au dobândit o voce mai puternică, ceva mai puțin copleșită față de începutul acestui drum numit Motherverse”, ne dezvaluie artista.
Compozițiile suprarealiste ale Sabinei combinate cu o interpretare jucăușă a tehnicii picturii reușesc să echilibreze subtonul serios creat de tema în cauză. Expoziția deschiză între 10 și 23 iulie , este creată de Ars Mater Gallery în colaborare cu Galeria Galateca.