Plakat ’60 | OCTAVIAN NECULAI


Pagini nescrise/ Pagini desenate 
30 septembrie – 24 octombrie/ Expoziție inclusă în Noaptea Albă a Galeriilor
 
 
În vremea pandemiei Octavian Neculai propune  un experiment de gânduri exprimate prin desene; un prilej de a vedea cum poate arăta o expoziție unde o cameră video urmărește desenele expuse și detaliile lor. Plakat ’60 e dezvoltarea unei probleme a contactului între simțiri, amintiri, imagini refăcute si iubirea de aproapele nostru sau chiar față de noi înșine. Galateca vernisează miercuri, 30 septembrie expoziția Plakat ’60, a doua creată de scenograful Octavian Neculai în spațiul galeriei, imaginată sub forma unei instalații de desene, decupate în sensul ideilor conținute în ele.
 
Pentru Octavian Neculai Plakat ’60 reflectă „o lume a tinereții și credinței mele în Oameni, drumuri din mintea mea, drumul spre ”cer” într-o lume a tuturor, în care deși vorbesc limbi diferite ajung în cele din urmă, după lupte și răboaie sângeroase,  să-și împartă acest Pământ în Pace. Aici pe Pământ unde „Înțelepciunea și-a zidit casă, a cioplit cei șapte stâlpi ai ei”…”.
 
Poveștile desenate sunt în mare parte desprinse din amintirile anilor… Plakat ’60 este un prilej de a ne gândi la altceva decât la pandemie.
 
 
Animația :Ana Florea | Muzica : Cristian Lolea ; Oscar Peterson (Pennies for Heaven); Original Dixieland Jazz Band;  și Ludwig van Beethoven (Scherzo din Simfonia a 9-a)
Mare parte dintre melodiile compozitorului Cristian Lolea fac parte din soundtrackul filmului ”Forma inimii în praf”,  în regia lui Gheorghe Preda, produs de Icon Production, cât  și muzica spectacolului ”Pasărea albastră”, spectacol neterminat din cauza dispariției regizorului Alexandru Darie.
 
Expoziția rămâne deschisă în perioada 30 septembrie – 24 octombrie. Un moment special cu focus pe Plakat’60 va avea loc duminică, 4 octombrie, începând cu ora 19:00 în cadrul celei de a treia seri speciale, seara de ARTĂ, organizate de Galateca,  pentru Noaptea Albă a Galeriilor. Inspirate din lumea spectacolului, denumite sugestiv Ready Set Action! cele trei seri sunt dedicate artelor performative. Astfel pe 4 octombrie Galateca propune un format relaxat de cafea cu artă, primul ARTIST TALK din noua serie moderată de Mihaela Dedeoglu și cu un CONCERT LIVE susținut de trupa Claiming Apollo.

 
Octavian Neculai. Arhitect din 1966, absolvent al Institutului de Arhitectură „ION MINCU” Bucureşti. Profesor Invitat la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism ” ION MINCU” Bucureşti. Scenograf şi Consultant de Arhitectură la TEATRUL „LUCIA STURDZA BULANDRA „Bucureşti.
A lucrat alături de Liviu Ciulei, Andrei Şerban, Alexandru Darie, Mihai Mănuţiu, Alexandru Dabija, Adrian Enescu,Lia Mantoc, Maria Miu, Peter Kerek, Dan Jitianu. A fost Deputy General Manager la Opera Naţională din Bucureşti in 2017.A proiectat renovarea sălii şi scenei Teatrului Bulandra – sala Liviu Ciulei (fosta Izvor) şi modernizarea sălii Icoanei a Teatrului Bulandra;a transformat depozitul de decoruri al Salii Icoanei intr-un spatiu de joc “Studio SPACE”, a proiectat şi realizat modernizarea sălilor Teatrului de Comedie, fosta sală a Teatrului Ion Creangă (înainte de consolidare), sala şi foayerul Teatrului Ţăndărică (sala Lahovary) – cu experimentul de a avea un singur spaţiu foyer – sala de spectacol, cu rezolvări speciale de acustică.
 
 
Parteneri AQUA Carpatica si Nespresso
Parteneri media Biz, modernism.ro, agentiadecarte.ro, Radio Romania Cultural