Hamid Nicola Katrib

<< Inapoi

Pasiunea pentru arta flamandă a secolului al XVIII-lea, cu precădere pentru natura moartă, l-a inspirat și motivat pe Hamid Nicola Katrib în alegerea temelor pentru picturile sale, insă nu s-a limitat doar la această trimitere, ci și-a construit povești cu frânturi din viață reală în care a înglobat trăiri și vise proprii.

Își definește stilul ca fiind soft surrealism, un stil cald, deconstructivist și nederanjant pentru privitor, în care animalele, păsările și insectele devin personaje definitorii ale unei tipologii, stări sau povești în sine. În lucrările sale, fiecare prezență reprezintă un simbol: fluturii exprimă sensibilitatea, efemeritatea frumosului, omizile, oportuniștii, uneori, partea malefică a oamenilor. Există și câteva elementele omniprezente: cireșele roșii, ce simbolizează atât  tentația, cât și motivația, și piedestalul sau soclul din  marmură, imens, neclintit, rece, văzut doar frontal, neoferindu-i privitorului posibilitatea de a modifică în vreun fel realitatea construită în jurul acestui obiect-personaj.

Lucrările, realizate în tehnica ulei pe pânză,  sunt călătorii ale artistului prin propriul univers interior, într-o continuă metamorfoză a bucuriei, exprimată printr-o multitudine de fațete redate cu ajutorul pensulației jucăuse și puternice. Planurile cromatice se succed și se completează, de la albastru intens și puternic, la fragilitatea albului aripilor unui fluture, cât și ipostazele antitetice ale elementelor apă-foc (prezența chibritului și albastrul marin al apei) sunt metafore ale existenței. Fiecare lucrare prezintă un univers efemer, aproape himeric, care capătă consistență prin raportarea la elemente ce exprimă forță și duritate, însă până și acestea nu vin decât în completarea unui echilibru fundamental al compoziției.

Instalațiile sunt construcții ale unei sensibilități interioare exprimate printr-un cumul de obiecte fragile, aranjate după un plan riguros, puternic și foarte creativ, ce invită privitorul să pătrundă în meandrele fericirii, ale necunoscutului și ale efemerității

Născut la Bacău, Hamid Nicola Katrib a trăit și a studiat în Liban, la ,,Academie Libanaise des Beaux-Arts” din Beirut, iar în 2007 a revenit în România, punând bazele propriului birou de design interior în București: Crea Decoration. Pictura a fost una dintre pasiunile lui constante, în 2012  materializându-și visul de a avea propria expoziție, ce a purtat numele simbolic Moods și a conținut picturi reprezentând șaisprezece stări diferite. În 2014 a avut loc a doua expoziție personală, Efemere, concept continuat prin acest nou proiect, Lunivers efemere.