Liliana Zaharia

Liliana Zaharia este artist vizual, interesată de teme de identitate, apartenența și viața de zi cu zi. A terminat Fine Art Photography la London Metropolitan University și a urmat o carieră în fotografie comercială . În proiectele personale lucrează în context multimedia, fiind familiară cu tehnici de fotografie digitală și pe film, video, performance. A expus atât în Londra cât și în București. Este membră a Association of Photographers, London Creative Network și A/N artists de unde a obținut în trecut fonduri pentru dezvoltare profesională. Unul dintre primele proiecte realizate, ‘Grandmother’, cercetează vulnerabilitatea vieții umane în efemeritatea ei. A continuat cu proiectul de licență, documentând viața în satul natal al mamei sale, dezvoltând apoi proiectul ‘Looking for home’, prin care a explorat relația disfuncțională cu mama ei. În cel mai recent proiect, ‘On a scale from 1 to 10’, investighează reprezentarea vizuală a durerii cronice, printr-o serie de fotografii și video-uri cu caracter performativ, dar și interviuri care investighează relația cu durerea, dintr-o perspectiva strict personală. Pe lângă componentă artistică, proiectul aduce în prim-plan și un element social, acela prin care Liliana colaborează cu diferiți oameni care prezintă propria perspectiva a experienței durerii fizice.

„On a scale from 1 to 10”
video

„On a scale from 1 to 10” explorează reprezentarea durerii fizice printr-o serie de fotografii, videoclipuri și interviuri personale. Artistul Liliana Zaharia lucrează în colaborare cu psihoterapeutul Irina Petreanu pentru a înțelege experiența durerii și pentru a explora o varietate de mijloace de exprimare. Prin lipsa unei narațiuni, lucrarea propune o abordare mai aproape de o formă de expresie poetică, decât de una în stil documentar. Contestand vocabularul existent pentru exprimarea intensității durerii în comunitatea medicală, titlul sugerează cea mai comună întrebare auzita pe patul unui spital : „La o scară de la 1 la 10, cât intensa este durerea?”. Insuficiența scării (precum și incapacitatea personală) în exprimarea sentimentului complex al unui episod de durere a format baza explorării. Variațiile din episoadele corporale explorează de asemenea impactul psihologic nevăzut, cum ar fi anxietatea, depresia, rușinea, care pot contribui la transformarea durerii într-o experiență intrinsecă personală și izolatoare. Atât spațiile domestice cât și cele publice apar în imagini pentru a construi situații imaginate și pentru a explora limitele și conexiunile cu mediul. Videoclipurile și imaginile indica experiența durerii și subliniază dinamica emoțională printr-o formă performativă, în timp ce interviurile explorează efectele psihologice la nivel personal. Privitorul poate observa și relaționa cu reprezentările vizuale fără a se gandi la un diagnostic anume, iar subiectul rămâne deschis la interpretare.

Proiect inițiat și organizat de galeria Galateca
Co-organizator: Asociația culturală Neo Art România
Proiect susținut de George – primul internet banking inteligent
In parteneriat cu Centrul Cultural Expo Arte Expo Arte, Dinu, Urse si Asociații, AQUA Carpatica
Parteneri media Biz, Modernism Punct Ro, AgentiadeCarte Ro, Radio România Cultural
#contactless, #stamcasa, #galerievirtuala, #art, #separatdarimpreuna, #doaronline, #artonline #expoarte #aquacarpatica #galateca #galatecagallery #neoart #neoartromania #artaincarantina #niciozifaraarta @videoart #lilianazaharia