Galateca| Camera Neagră
În acest moment în care meșteșugurile tradiționale și valorile asociate lor sunt aproape ignorate, Foraeva Studio se servește de capacitatea inteligenței artificiale de a învăța din trecut și a reintepreta tradițiile în folosul generațiilor viitoare. Proiectul Tapiserii AI, prezentat din 28 iunie la Galateca în Camera Neagră folosește un algoritm de învățare de tip deep learning, pentru a genera un limbaj vizual unic, o sinteză de motive în care putem recunoaște simboluri familiare precum flori, plante sau siluete umane. Prin programarea unui algoritm de tip deep learning pentru a sintetiza o arhivă uriașă de motive tradiționale românești, a rezultat fiind o colecție de covoare reintepretate, generate de Al — Inteligență Artificială.
designerul vestimentar Lana Dumitru și arhitectul Vlad Tenu, fondatorii Foraeva Studio au reflectat asupra ideii de moștenire culturală lăsată generațiilor viitoare și au fost inspirați de obiceiul românesc al zestrei — acea ladă din lemn plină cu țesături, bluze și covoare țesute de mână oferite de către părinți proaspeților miri ca un dar de preț. Designul tapiseriilor Al este controlat de un algoritm care reinterpretează motivele vechi și recreează pattern-uri noi, în același fel în care motivele țesute erau codificate și transmise din generație în generație.
Expoziția de la Galateca va avea două etape, într-o primă fază publicul putând vedea lucrările rezultate din reinterpretarea motivelor tradiționale românești.
Tapiserii AI este parte din programul MĂIASTRA inițiat de Galateca pentru proiectele de artă și design de recuperare identitară.
FORAEVA STUDIO e un laborator de design multidisciplinar,fondat de designerul vestimentar Lana Dumitru și arhitectul Vlad Tenu. Fuziunea dintre arhitectură și modă este potențată de interesele comune ale celor doi din sfera exprimării artistice prin concepte noi de avangardă, inspirate de natură, tradiție și meșteșuguri, algoritmi și tehnologie. Abordarea inovativă a procesulul de design combină o gamă largă de talente din diferite arii de expertiză: design vestimentar, cel de bijuteriil, design de produs și arhitectură, materializate în lucrări de artă și colecții apărute în urma unor proiecte de cercetare sau a colaborărilor cu branduri. Colaborarea de succes cu Swarovski consolidează etosul și misiunea de a reinventa conceptul de meșteșug digital, de a împinge limitele imaginatiei și perceptiei asupra a ceea ce înseamnă viitorul tradiției. Rochia premiată din cristale Swarovski a fost purtată pe scenă de către Bjork în cadrul turneului Utopia și e expusă în prezent în muzeul Swarovski Crystal Worlds în Austria.