Constanța este al treilea oraș, după București și Iași, conectat în rețeaua Anualei de artă și știință Neo Art Connect (NAC) 2024.
Expoziția de la muzeul dedicat sculptorului Ion Jalea este gândită ca un dialog artistic între tată și fiică, o reîntoarcere în spațiul natal, familial, post-mortem, a artistei Ala Jalea Popa (1926-2017), fiica sculptorului Ion Jalea.
Artista a excelat în domeniul graficii, cu precădere al gravurii și a lucrat în cadrul Atelierului de gravură al UAP din București, un nucleu care a stâns pentru o lungă perioadă de timp artiști importanți din toate generațiile.
Ala Jalea Popa, o figură retrasă dar care și – a exprimat cu fermitate gâdurile artistice a primit premiul Bienalei de la grafică de la Florența și a explicat de ce a ales acestă tehnică, ca formă de exprimare:
“Cred că mă pot exprima cel mai bine în și prin ea. Sunt o romantică în aceeași măsură în care mă socotesc olucidă. Or, azi, arta este mai mult ca oricând rezultatul unei elaborări, a unei concluzii. “
Curatoarele au ales contextul oferit de Anuala de artă și știință Neo Art Connect, NAC pentru a crea o intervenție în spațiul muzeal, lucrări de grafică ale Alei Jalea Popa, continuate din punct de vedere conceptual de o animație creată special pentru proiect de tânăra artistă Maria Ruxandra Lungu, cu un dublu scop, pe de o parte pentru a asigura o prezență în era digitală a operei Alei Jalea Popa, și pe de altă parte de a apropia publicul tânăr de proiect. Expoziția este deschisă între 18 mai și 30 iunie 2024.
Noapte muzeelor 2024 și colaborarea NAC cu Muzeul de artă Constanța și doamna director Lelia Rus, generează un plus de expunere pentru proiect, care va fi continuat la expoziția sinteză NAC de la Hala Laminor din București în intervalul 30 mai-2 iunie.
Organizatori: Galateca și Asociatia culturală NeoArt Romania
Co-organizatori: UNITH2B
Sustinut de BRD Groupe Societe Generale