Empire (1964) – proiectat la Galateca pe 13 decembrie, h 15:00

CRI_106679Cladirea Empire State Building este o vedeta!
Andy Warhol

Empire este un exemplu clasic de film experimental din perioada de inceput a cinematografiei lui Andy Warhol. Artistul ignora conventiile Hollywoodiene si realizeaza un film care contine o singura imagine pentru o perioada lunga de timp. Legat de productia acestui film, Warhol a declarat : „Niciodata nu mi-a placut ideea de a alege anumite scene si de a le pune impreuna, pentru ca … nu e ca in viata … ce mi-a placut la acest film contine ‘bucati de timp’ ce decurg firesc, iar fiecare moment este real.”

In noaptea de 25 iulie 1964, Warhol impreuna cu un mic grup de artisti se indreapta spre un birou de la etajul 41 din zgarie-norul Time-Life Building din Manhattan, cladire ce oferea o vedere perfecta a Empire State Building, pe atunci cea mai inalta cladire din lume. Aflat la saisprezece blocuri distanta de Empire State Building, Warhol a folosit un aparat de fotografiat de 16 mm si 10 role de 33 de minute pentru acest film de avangarda artistica. Filmarea a inceput la h 20:00 si s-a incheiat la 2:30 in dimineata urmatoare.

Warhol a captat pe pelicula cerul si luminile in schimbare ale Empire State Building de la apus pana la rasaritul soarelui. La premiera filmului in luna martie a anului urmator, Warhol a ales sa proiecteze filmul needitat in slow motion, astfel incat filmul a ajuns sa dureze mai bine de opt ore.

http://www.warhol.org/empireat50/ – authorized clip
https://www.youtube.com/watch?v=O7VYWBoqrPI – trailer

Andy Warhol
Empire, 1964
16mm film transferred to digital file (DVD)
Black and white, silent, 8 hours 5 minutes at 16 frames per second
Collection of The Andy Warhol Museum, Pittsburgh
Contribution The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc.
©2014 The Andy Warhol Museum, Pittsburgh, PA, a museum of Carnegie Institute. All rights reserved.
Premiera in Romania