Între vremuri

Din 27 iunie Galateca găzduiește în Camera Neagră expoziția ÎNTRE VREMURI, a artistelor germane Christiane Crewett-Bauser și Elena Starostina.

Arta și știința sunt parteneri sinergetici. Au câteva lucruri în comun: Artiștii și oamenii de știință au o mentalitate interesantă, un spirit creativ si cercetător. Artiștii sunt liberi în materie și idei și pot crea realități imaginare care nu au fost încă explorate. Arta și știința se bazează pe istoria lor culturală, reflectă evoluții și caută în mod constant modalități de a rezolva problemele. Arta și știința au nevoie de timp pentru a dezvolta și derula aceste procese creative. Cu toții am intrat într-o nouă eră_Christiane Crewett-Bauser

În seria ei de lucrări a abordat dorința omenirii de a înțelege originea universului și a timpului.

În cele mai vechi timpuri, oamenii erau ghidați în construirea templelor și venerau forțele naturii, stelele, corpurile cerești și credeau că viața le poate fi influențată, chiar ghidată de constelații.  Încă din secolul al V-lea î.e.n astronomii greci au descoperit că pământul este rotund. Ptolemeu, Platon și Aristarh au exprimat în scrierile lor idei de mult acceptate despre lume. Următoarea descoperire pentru omenire a venit abia în secolul al XVI-lea, odată cu descoperirea lui Galileo.

În prezent, știința explorează atât spațiul micro cât și macro din ce în ce mai profund. Investigăm si pătrundem din ce în ce mai mult ființa interioară și depășim limitele libertății noastre creative. Realizările umane concurează cu natura. Omul îsi poate schimba limitele la nivel de ADN, se poate clona, ​​insemina artificial își poate schimba sexul și vindeca nenumărate boli. Iar pe plan exterior – folosește resursele pământului necontrolat și poartă războaie destructive, e capabil inclusiv de război nuclear distrugător. Întrebările sunt încă valabile. Care este locul nostru în univers? Unde sunt limitele cunoștințelor noastre? Cât timp ne mai rămâne? Viața noastră poate fi comparată cu o plimbare intr-o roată mare, care este captivantă, dar scapă rapid de sub control. Devenim mai fericiți când concuram cu Dumnezeu?_Elena Starostina.

Christiane Crewett-Bauser. Născută în Düsseldorf (1961), Germania, cu studii de Arte Vizuale și Muzică  la Köln , de Cercetare si Pedagogie  KatHo Aachen și Catedra de Estetică și Comunicare, trăiește și are atelier în  Aachen.Rădăcinile arhaice ale ființei, ca să spunem așa, „magma existenței tale” și complexitatea vieții sunt subiectele centrale ale lucrărilor sale.

Elena Starostina.  Născută în 1965 în Moscova, cu studii  la Academia Stroganov emigrează în 2005 în Germania, trăiește și lucrează la Aachen, Germania, fiind membru AHA Atelierhaus Aachen e.V.

Expoziția rămâne deschisă în perioada 27 iunie – 2 iulie 2023.

NAC este organizat de Galateca si Asociația Culturală Neo Art România, curatoriat de Anca  Boeriu și Andreea Sandu.

Detalii pe www.neoartconnect.ro

Susținut de BRD Groupe Société Générale

Partener strategic: Fundația9

Parteneri: Fundația România de Mâine, Ghica House, Arcub, ATELIER 030202, Fundația România de Mâine, Goethe Institut, Universitatea Politehnica din București, creart, Teatrelli, Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida”, Hotel Caro, Institutul Cervantes, Galateca, Rezidența9, Combinatul Fondului Plastic, Galeria No!Hai Ambasada Creativă, FITS 2023

Plăcut de Radio Guerilla

Parteneri media: Radio România Cultural, Metropola TV, modernism.ro, Biz, Agenția C’Arte, Propagarta, feeder.ro, Aici a Stat, Dreamingof.net, Kreatoria.ro, Finesociety.ro, Art Inquiry.

Susținut de AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, Wet Saltzer