NAC pop-up /Glimpses of infinite symmetry, în Palatul Creativ , Palatul Vulturul Negru , Oradea

11 – 13 octombrie

Alexandru Simion Boeriu, Dragoș Dogioiu, Misha Diaconu, Belu-Simion Făinaru,

Sânziana Gheorghe, DAI (Dan Adrian Ionescu), Daria Langa, Andrei Lazăr,

Mic Răzvan Dan, Răzvan Mihalachi, Sami Rintala & Rintala Eggertsson Architects,Vlad Țenu

Curatori: Alin Mihon și Andreea Sandu

Expoziția include două concepte curatoriale, ce au la bază îmbinarea artelor cu noile tehnologii, intersecția între creativitate și știință: NAC pop-up, parte din anuala Neo Art Connect (NAC) și Glimpses of infinite symmetry/ retrospective 2014- 2024, Vlad Țenu.

Vlad Țenu , arhitect româno-britanic stabilit la Londra, este unul dintre cei mai importanți artiști ce crează instalații și sisteme de asamblare modulară, obiecte experimentale de design, piese de artă purtabile, precum celebra rochie purtată de Björk produsă în colaborare cu Lana și Swarovsky. Expoziția reunește lucrări și prototipuri anterioare din seriile Miniplex și Synthetic Nature, precum și o piesă nouă din lemn sau o rochie prototip creată împreună cu Lana. Proiectul face parte din retrospectiva Vlad Țenu ce marchează 10 ani de la prima expoziție personală a lui Vlad în țara sa natală, România, la galeria Galateca.

Instalațiile reprezintă structuri modulare, forme organice cu aspect neregulat care amintesc de creaturi marine sau forme organice din natură, dar cu o rigoare simetrică de bază. Geometriile lor fluide sunt generate cu ajutorul algoritmilor, al regulilor matematice și al simetriei, precum și materializate prin tehnici riguroase de fabricare digitală. Lucrările sale experimentale includ piese premiate, precum Minimal Complexity, care a câștigat concursul TEX-FAB Repeat Competition 2010 și un premiu AIA Houston Design Award 2012. Piesa a fost expusă și la London Festival of Architecture 2012, London Design Festival 2012 și Sleep Hotel 2013.

Traseul expozițional este completat de o serie de instalații și lucrări la intersecția între artă și știință, artiștii prezentați în cadrul NAC pop-up explorând relația om-natură-societate și impactul pe care îl resimțim la nivel individual și comunitar, cauzat de utilizarea excesivă a tehnologiei sau distrugerea mediului înconjurător, lucrările punând sub semnul întrebării granițele dintre artificial și natural.

Conceptul curatorial și cercetările artistice răspund la tema NAC de anul acesta, respectiv Changing environmets și sunt în concordanță cu Find the flamingo, conceptul curatorial propus special pentru Oradea care celebrează diversitatea orașului.

„Changing Environments” creează un spațiu de dezbatere din perspectiva socio-culturală a creatorilor și artiștilor care integrează, utilizează sau colaborează cu diverse domenii științifice și noi tehnologii. Acesta abordează impactul resimțit la nivel individual, socio-economic și cultural ca urmare a schimbărilor majore din societatea contemporană, cauzate de dezvoltarea tehnologiei și a noilor IA prezente în majoritatea aspectelor vieții, precum și de schimbările climatice și de mediu, creând astfel noi perspective și speranțe.” (Anca Boeriu și Andreea Sandu – curatoare NAC).

NEO ART CONNECT (NAC) este prima Anuală de artă și știință din România, o rețea națională, care își propune să dezvolte o platformă culturală și de cercetare. Este organizată de Galeria Galateca și Asociația Culturală NeoArt România, inițiată în 2022. Cea de-a doua ediție a NAC a avut loc în perioada 10 mai – 31 august 2024, în 11 orașe, cu tema „Changing Environments”, detalii pe www.neoartconnect.ro.

Expoziția face parte din traseul curatorial de artă contemporană propus de Galeria Galateca pentru FestiFall, denumit Find the Flamingo și are ca bază conceptuală redefinirea relației între locuitori și oraș, pornind de la armonia, echilibrul și simbolistica Flamingo-ului, ce este asociat cu renașterea și eleganța.

Galeria Galateca este una dintre cele mai longevive galerii multidisciplinare, de artă contemporană și new media, un spațiu de referință în București, o platformă de promovare a proiectelor multimedia. Din 2012 am întreprins programe și inițiat proiecte pentru promovarea artiștilor tineri și emergenți, creativitate sustenabilă, arta și știința.