REGATUL DIN HÂRTIE / SERGIU CHIHAIA /24 mai – 11 iunie
BLACK CUBE CONCEPT
Din 24 mai la Galateca vă invită în “REGATUL DIN HÂRTIE” al artistului vizual Sergiu Chihaia. După călătoria veneţiană de la începutul acestui an, în cadrul proiectului “Venetian mores”, delicatele construcţii din papier – maché, continuă povestea într-o nouă viziune la Galateca.
“REGATUL DIN HÂRTIE” este al doilea proiect Black Cube Concept, o platformă de expunere inedită, concepută pentru a pune în valoare opera artiştilor, a experimenta şi a schimba dialogul acesteia cu privitorul.******
“Regatul din Hartie”
Мой адрес не дом и не улица,
мой адрес – Советский Союз… [1]
cîntec sovietic
Întreaga mea copilărie, apoi și adolescență, sovietice amîndouă, au fost marcate de prezența obiectelor din papier-maché. La școală, la cercul de creativitate, acasă, în vizită, în vacanță – copii făceau obiecte bricolate în această tehnică, nu trebuia să ai la îndemînă decît hîrtie și clei. Minimalism pur. O sărăcie de resurse care crea o lume. Ziare, carton, mucava, mape de hîrtie colorată, carioci, constituiau arsenalul copilului creativ din fosta URSS. Miza era g e o g r a f i a, prin intermediul hîrtiei călătoreai, zideai, luptai, cucereai, izbîndeai, te bucurai.
De aceea nu e, poate deloc întîmplător că Locașurile din hîrtie au apărut în opera lui Sergiu Chihaia, un copil teribil născut pe ruinele acelui imperiu dispărut, cel care, în joacă, a voit să imagineze pentru copiii săi, născuți în plin capitalism global – un Palat de gheață.
Geografia de altă dată plodește azi, din plin, imaginația și multiplicația de tip Disney, devenind o poveste, poate, mult mai prolifică prin culori, forme, configurații, năstrușnicie, curaj… Dar a rămas acel inconturnabil papier-maché, tehnică vetustă, pe care Chihaia parcă o reînvie, plin de curaj, de data asta cu carcase din sîrmă, construind arhitecturi zvelte, colturoase, elegante, lacustre, de un alb imaculat, precum sunt zînele (mai mult decît terestre!), ce urmează a se sălășlui în ele. Moda și arhitectura își dau mîna, spre a țintui incomensurabila geografie…spre a o lua în posesie definitivă. Sergiu Chihaia imaginează această paradigmă.
Vladimir Bulat,
mai, 2016
Vladimir Bulat,
Credit foto: Mihai Theodor Sava; Grafica: RADU BAIAS, Coloana sonora: Lucian Petcu