Pietro Consagra

Cu ocazia primei ediții a seriei “Zilele Artei Contemporane – Italian Contemporary Art”, Institutul Italian de Cultură din București organizează  expoziția de sculptură și grafică  a artistului italian PIETRO CONSAGRA (1920-2005).

 

Operele expuse fac parte din colecția Fundației Sartirana Arte din Pavia. Giorgio Forni, curatorul expoziției și președintele Fundației, a vorbit despre personalitatea lui Pietro Consagra și despre importanța acestuia în arta contemporană italiană și internațională.

 

Sculptor și scriitor, Pietro Consagra este unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai artei abstracte. După studiile la Academia de Artă din Palermo, se mută la Roma, în 1944. Lucrează în atelierul lui Mazzacurati și în cel al lui Guttuso, unde îi cunoaște pe Piero Dorazio, Ugo Attardi, Carla Accardi, Antonio Sanfilippo, Achille Perilli și Mino Guerrini, împreună cu care pregătește, în martie 1947, manifestul grupului „Forma 1”, în care erau expuse principiile artei abstracte.

Sculptura lui Consagra este caracterizată de idei intense, așa cum declară în programul său, urmărește «să exprime ritmul dramatic al vieții de astăzi cu elemente plastice care ar trebui să fie sinteza formală a acțiunilor omului în contact cu angrenajele acestei societăți, în care e nevoie de voință, forță, optimism, simplitate, claritate».

Pornind de la o cercetarea asupra materialelor, Consagra realizează sculpturi aproape bidimensionale, în care tinde să anuleze grosimea, ajungând să creeze lamele de două zecimi de milimetru în seria lucrărilor intitulate „Sottilissime” (“foarte subțiri”), unele dintre acestea fiind prezente în această expoziție.

În 1978 Consagra se numără printre promotorii unui importante document despre salvarea centrelor istorice, denumit „Carta de la Matera”. Președintele Carlo Azeglio Ciampi i-a conferit medalia de aur pentru merite culturale și artistice. Consagra a fost nu doar sculptor, ci și scriitor și critic, colaborând cu numeroase publicații de artă.

 

Seria “Zilele Artei Contemporane – Italian Contemporary Art” organizată anul aceasta pentru prima data are scopul de a promova în străinătate patrimoniul artistic italian contemporan, exprimat prin diferitele limbaje ale picturii, sculpturii, artei video, instalațiilor, fotografiei și designului.