Obie Platon @Galateca

27.11.2015

Afis

​Galeria Galateca gazduieste în perioada 27 noiembrie – 9 ianuarie camera de autor “Quasar”, ce reuneşte o selecţie de lucrări a artistului vizual Obie Platon. Cunoscut pentru limbajul vizual complex, distinct şi variat, ce îi defineşte artă murală, picturile experimentale, sculpturile şi instalaţiile conceptuale, Obie Platon ne propune o nouă temă de reflecţie.

Așa cum obiectul cosmic al cărui nume îl poartă emite radiații luminoase și electromagnetice, fiind o sursă puternică de energie în univers, în QUASAR Obie Platon reprezintă prin materie, în manieră conceptuală, stări și fapte care reflectă și transmit o viziune personală și concluziile unei atente analize a realității actuale, exprimată prin tehnici diverse, adesea mixte, de la sculptură și obiect până la instalație și pictură.

Iraționalul caracteristic condiției umane în contextul unui prezent ce are la bază dependența de iluzie, obsesiile unei credințe duse la extrem sau abandonată pentru totdeauna, reinventarea constantă a tradiției, limitele impuse de structurile de gândire ce pornesc din educație, religie sau media, valorile culturii underground în care și-a format identitatea artistică se intersectează în mod ironic, alteori ludic, în lucrările din cadrul expoziției, generând acel sentiment contradictoriu de repulsie și atracție în fața unei revelații manifestate prea devreme sau prea târziu.

Inspirându-se din filosofia și geometria platonică și, totodată, influențat de cultura românească, de credințele sociale și imaginarul popular, artistul pune patternuri geometrice în relație cu simboluri cu semnificații puternice, derivate dintr-un interes constant pentru contextele sociale curente

Obie Platon (n. 1987) a urmat cursurile Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Este membru fondator al organizației URBANART ROMANIA ce sprijină arta urbană și artiștii contemporani români, și fondator al revistei de artă și cultură contemporană românească FORMAJE Artfiles.

A participat în numeroase proiecte de artă murală din România, Europa și China, dar și în expoziții de pictură, instalație și tehnici de iluzie optică. În prezent, în rândul proiectelor sale personale se numără Platonic Forms (2015), primul film care documentează mișcarea de street art din România (regie și scenariu de Obie Platon).

Încă de la începutul activității sale artistice în 2000, a dezvoltat cinci stiluri și personaje diferite, fiecare corespunzător unei forme platonice sau unui element specific (pământ, aer,apă, foc și universul). Este cunoscut în special pentru două dintre aceste personaje, conturate prin numeroase intervenții în spațiul public: Allan Dalla, simbolul pământului și al geometriei solide, un mix între arta kinetică și suprarealism, construit din contraste, și Pop Prince, abordarea „freestyle”, punând în lumină tot ceea ce este comercial, naiv, agresiv și ironic în structurile sociale de astăzi și în comportamentul uman.