Vernisaj Beyond the Black

Marți 14 noiembrie, ora 19:00 Galateca vernisează expoziția Beyond the Black a a rtistului macedonean MICKO MICE JANKULOVSKI.

Lucrările din cadrul expoziției propun să răspundă vizual la întrebarea: „Ce este dincolo de granițe”?
În opoziție cu albul (care reflectă toate culorile) negrul absoarbe toate culorile, negrul este perceput ca un chenar. Este chiar asa? Ce este în spatele, sau dincolo de negru? După percepția lui Jankulovski – realități multiple!
Conceptul expoziției este una dintre aceste realități. Principalele atribute ale operei sale îi permit să facă variații nesfârșite și să redefinească realități diferite, dar ca minimalist dovedit – lerealizează cu un minimum de elemente. Ca întotdeauna, el folosește doar pânze pătrate negrecu diferite modele din acrilic negru. Povestea finală se realizează prin multiplicarea formelor șitiparelor și printr-o combinație a formatelor modulare, pictate în acrilic negru.

Ca artist, de peste cinci decenii, Jankulovski s-a dedicat constant cercetării în domeniul picturiiși desenului, experimentând și reprezentând multiple tehnici și modalități de exprimare artistică(pictură pe sticlă, desene animate, film de animație, palindromuri etc.). Lucrările sale prezintă înmod constant forma, spațiul, culoarea, non-culoarea și mișcarea ca elemente recurente.

MICKO – Mice Jankulovski s-a născut în anul 1954 în zona Ohrid, Macedonia și este absolvental Facultății de Arhitectură Universitatea „Sf. Cyril & Methodius” Skopje. Acesta trăiește șilucrează în Skopje, și este una dintre cele mai importante personalități artistice din Macedoniade Nord. Ca artist, de mai bine de cinci decenii s-a dedicat constant cercetării și creării în picturăși desen dar s-a exprimat prin mai multe discipline artistice (desene animate, pictură pe sticlă,film de animație, palindromuri…)
Biografia sa cuprinde peste cincizeci de expoziții personale în Macedonia de Nord și înstrăinătate și prezentări notabile la importante expoziții internaționale și bienale din Florența,Sankt Petersburg, Salonic, Torino, Veneția, Larnaca, Varna…

Expoziția rămâne deschisă până pe 18 noiembrie 2023.