Ziua Universala a IEI

Sanziene 22Ziua Universala a IEI la GALATECA
23 -24 iunie

Noaptea de Sanziene, 23 spre 24 iunie (incepand cu ora 20.00), se anunta o noapte magica la galeria de arta contemporana si design GALATECA, o noapte in care sanzienele vor fi fetele imbracate in ie. Va invitam la cea mai frumoasa sezatoare urbana in asteptarea Zilei Universale a Iei. Va fi o noapte alba in care ne vom conecta cu ce se intampla in vechime folosind tehnologia zilelor noastre. Invitatul special al serii este pictorul bistritean Marcel Lupse, ale carui lucrari din ciclurile Buchetul miresii si Ierburi de leac integreaza expozitia IA. Poarta spre infinit. Si daca e Noaptea vrajita de Sanziene, vor deschide cerurile cu vocile lor Maria Raducanu, Lorena Oltean, Helen, Jazzappella, Amir Heidarhodaee. Maria Chifu (fagot), Lucian Martin & Alexandra Poenaru (dans) vor aduce in contemporaneitate o piesa ritualica sanscrita. Muzica live, dans contemporan, povesti si multe surprize in asteptarea Zilei Universale a IEI.

Sase continente, 48 de tari, 109 localitati, 143 de evenimente. Asta a insemnat in 2013 Ziua Universala a Iei. Anul acesta vom urmari ce se intampla in lume de la galeria Galateca, impreuna cu La Blouse Roumaine. Daruim emotie, conectare cu civilizatiile stravechi ale planetei, experiente personale unice. Colajul de fotografii etnografice din Africa, Sud-America, tarile scandinave, India, Orientul Apropiat, Tibet, Indonezia, China, Vietnam, parte din expozitia curenta e marturie vie a faptului ca semnele cusute pe ia romaneasca se regasesc in aproape toate culturile traditionale ale lumii. Cod vestimentar – IE sau un alt element traditional. Si nu uitati: IA a fost vesmant ritualic, sacru, IA este magica, IA a fost si este EA. IA are viata. IA esti TU! Doar impreuna putem duce povestea mai departe.

* Noaptea de Sanziene este una dintre marile nopti de peste an, cand cerurile se deschid iar cele doua lumi comunica intre ele. Este o noapte magica in care plantele tamaduitoare au cel mai mare leac, florile campului au cel mai puternic parfum iar luna are cea mai frumoasa lumina. Este singurul moment din an in care feriga face o floare alba, stralucitoare ca o stea, ce in zorii zilei dispare. Se povesteste ca cine o vede capata puterea de a citi gandurile oamenilor si de a afla comorile ascunse… In Noaptea de Sanziene infloreste si „iarba-fiarelor”, care va lumina in intuneric ca aurul iar la rasarit va picura sange, lasand urme rosiatice pe pamant. I se mai spune „iarba-talharilor”, pentru ca hotii si haiducii pot deschide orice incuietoare cu ea. Tot atunci se culege „nebunarita”, cea mai veche planta folosita in ritualurile magice, folosita de vrajitoare pentru a putea zbura. In Noaptea de Sanziene animalele graiesc cu glas de om si, daca le asculti, poti afla de la ele toate tainele lumii. In Noaptea de Sanziene portile cerului sunt deschise si se intorc stramosii acasa, Mosii de Sanziene. In Noaptea de Sanziene infloresc sanzienele. Daca dormi cu ele sub perna, iti arata ursitul, daca le prinzi in par ori le pui in san, esti dragastoasa tot anul, daca te scalzi in roua lor, esti frumoasa si draga cui vrei tu. Plante oracol, plante magice, plante tamaduitoare, sanzienele sunt ipostaze vegetale ale zanelor cu acelasi nume… „Du-te Soare, vino Luna, Sanzienele imbuna,/ Sa le creasca floarea floare,/ Galbena, mirositoare,/ Fetele sa o adune,/ Sa le prinda in cunune…”
ia fata romana 23.06.2014ia verso romana 23.06.2014_V2

Galerie