„Untamed Skin – The Romanian Blouse”

1111 Expozitia „Untamed Skin – The Romanian Blouse” isi indreapta atentia catre originile iei romanesti, o piesa vestimentara rafinata si delicata, dar cu un aspect neimblanzit, purtata in mod traditional aproape de piele si a carei tesatura era lucrata manual din fibre naturale, brodate cu simboluri primordiale. Cei trei designeri, Alexandru Nimurad, Vika Tonu si Alexandra Abraham au dezvoltat o colectie colaborativa de imbracaminte, accesorii si bijuterii in jurul formei si simbolurilor iei romanesti, pe care au reinterpretat-o raportandu-se la propria identitate artistica, onorand astfel bogatul bagaj al patrimoniului cultural romanesc si ingloband istoria vizuala a iei atat pe teritoriul Romaniei, cat si la nivel international.

Seducatoarea ie romaneasca a devenit o piesa vestimentara foarte apreciata in perioada interbelica, cand Regina Maria a Romaniei a inceput sa o poarte ca pe un simbol al respectului si al apartenentei la cultura romana. Ulterior, ia a patruns in iconografia internationala o data cu tabloul lui Matisse „La Blouse Roumaine” si cu creatiile devenite clasice ale marilor designeri de moda Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier, Emillo Pucci si, mai recent, Tom Ford.

Expozitia, curatoriata de Roxana Gibescu, este organizata de catre Galeria Galateca in parteneriat cu Institutul Cultural Roman din Londra si expusa prima oara in cadrul International Fashion Showcase 2015, eveniment major de fashion-design coordonat de British Council si British Fashion Council, singurul program din London Fashion Week deschis publicului larg.