BB6

imag text nr 6Bogdan si Magda Pelmus (8-18mai)

 „Muzeul neintentionat. Eroic.Accidental.Istoric.Angoasat.”

de Bogdan si Magda Pelmus

 Noaptea muzeelor: 17 mai, 19.00 – 02.00

Proiectul face parte din Bucharest Biennale 6 Parallel Events

Curator: Roxana Gibescu

„Muzeul neintentionat. Eroic.Accidental.Istoric.Angoasat” al artistilor Magda si Bogdan Pelmus, ce se constituie intr-o alternativa la muzeul traditional si exploreaza o multitudine de gesturi artistice, nu atat de prezente in muzeele din Romania face parte din Bucharest Biennale 6 Parallel Events, iar pe 17 mai va participa la Noaptea Muzeelor.

Expozitia se desfasoara in perioada 8 – 18 mai. Lucrarile celor doi artisti, realizate in ultimele luni special pentru expozitia de la Galateca, prezinta o cronica a vietii de zi cu zi, o arhivare a problemelor sociale presante si o reflectie asupra conceptelor de libertate, manipulare, depresie, paranoia, magie, pasiune, iubire si kitsch.

Desi expozitia este configurata asemenea unui spatiu muzeal, cei doi artisti Bogdan si Magda Pelmus chestioneaza si incearca sa redefineasca statutul obiectului de arta expus. De regula, ceea ce defineste o opera de arta prezenta intr-un muzeu este indiscutabila sa autoritate, relevanta istorica, muzeul ca simbol al lumii occidentale are un impact asupra societatii ce este mai mare ca oricand in istoria umanitatii. Misiunile sale includ achizitionarea, conservarea, expunerea cat si educarea publicului.

Expozitia cuprinde o serie de instalatii complexe, desene, fotografii, dar si obiecte gasite in diferite contexte, cu multiple posibilitati de interpretari.

Lucrarile celor doi artisti fac parte din portofoliul Galateca si pot fi vizionate si achizitionate pana la finalul anului.

Bogdan si Magda Pelmus sunt doi artisti contemporani, ce au in portofoliu numeroase expozitii, instalatii si performance-uri, printre care: Bienala din Lituania 2008, cu proiectul ‘We are 00’; participare la Noaptea Muzeelor, atat in 2010, cat si in 2012, cu doua live-stream performance-uri din atelierul lor bucurestean transmise in Muzeul de arta din Brasov; expozitia ‘Made In’ la Atelier 030202 din Bucuresti si ‘Betoane si eroi’ la Galeria Calina din Timisoara in 2013. Membri fondatori ai spatiului de arta Loading Open Lab, un atelier deschis (artist-run space) in cadrul caruia au organizat proiectele I’m Going Glocal 2006, ROCA 2007, Safe Mapping AKA They Are Watching, parte din Parallel Event BB3, 2008.

GALATECA este o galerie de arta contemporana si design, un proiect inovator ce alatura artisti, designeri, arhitecti, curatori si oameni de comunicare. Desi inca tanara in peisajul spatiilor culturale, Galateca a reusit sa se plaseze pe harta nationala si internationala prin proiecte multidisciplinare inedite.