Colectia Ioan Sorin Apan

DSC_6671Expozitia ”Maiastra, Nasterea unei lumi”, deschisa in perioada 23 iunie – 29 august gazduieste timp de doua luni Hubul Cultural Maiastra, propunandu-si sa fie o platforma interactiva de sustinere a valorilor identitare, o serie de workshop-uri, performance-uri si conferinte urmand sa fie gazduite in acest spatiu.

Colectia Ioan Sorin Apan

“Costumul traditional este un adevarat templu la purtator, o imago mundi care contine o suma de simboluri, hierofanii, revelari ale sacrului care ii dau o poveste si ne dau in acelasi timp noua o identitate culturala unica, inimitabila”.

“Asta este adevaratul brand romanesc, templul la purtator – costumul popular traditional, in care romanul stiut sa-si etaleze de-a lungul vremii valorile, in momentele-cheie ale existentei sale. Atunci avea si textele explicative, textele de folclor literar, care rezonau cu desenele, cu hieroglifele de pe costume. Caci pe costum este scris acelasi lucru – iata o viziune teologica deja! – anume ca omul poate accepta lumea nevazuta pornind de la simbolurile din lumea vazuta si astfel sa-si taie un drum inspre Dumnezeu.

Un costum nefalsificat trebuie sa contina o naratiune cosmologica, e o minirecapitulare a cosmosului. Si este mai usor sa intelegi, daca te ajuti de textul unei colinde, care capata astfel, alaturata simbolurilor de pe costum, un inteles aparte: ‘Iata vin colindatori/ Printr-insii si Dumnezeu /Imbracati intr-un vesmant / Lung din cer pana-n pamant/ Scris e-n spate, scris e-n piept/ Scris e-n sale, scris in poale/ De-amandoua partile scris campul cu florile/ Iar prejurul poalelor scrisa-i marea tulbure/ Pe-ai sai umerei scrisi sunt doi luceferi/ Pe umarul de-a dreapta scrise-s Soarele si Luna/ Pe umarul de-a stanga inchipuita-i lumea.”

Colectia Ioan Sorin Apan

  1. Costum din Tinutul Padurenilor, Transilvania

  2. Ie de Bran, Transilvania granita cu Muntenia

  3. Ie de Vadastra, Oltenia

  4. Ie de “Cucuteni”

  5. Ie si poale din Tara Lapusului, Maramures

  1. Instalatie foto-video cu Marea Neagra a fotografului

Dan Cristian Mihailescu

Minisatul Sf. Andrei

Ioan Sorin Apan a fost profesor de fizica si religie, etnograf si etnolog pasionat, colectionar de arta traditionala, acordeonist, pictor de arta sacra si crestin ortodox practicant; cu multe alte calitati umane care sunt si vor fi toate rememorate de generatii de elevi de la scolile unde a profesat, carora le-a schimbat ritmul si fata, la propriu si la figurat ( scoala din Bogdan Voda, Liceul din Prejmer, Liceul N. Titulescu, C.N. Andrei Saguna, Seminarul Teologic Dumitru Staniloae din Brasov). I.S. Apan a publicat doua carti „Taina Marii Negre, Oceanografie si Folclor” si „Taina Cerului, Astronomie si Folclor”. Toate astea pana la 55 de ani.

Minisatul Sf. Andrei este viziunea lui despre cum ar trebui sa descopere si sa inteleaga oamenii lumea satului. Noi am mers in sate, am colindat de Craciun si de Pasti, am fost gazduiti in casele taranilor, am invatat mestesugurile de la ei, le-am adus in oras si le-am recuperat de la uitare. Toate descoperirile pe care le-am facut impreuna s-au concretizat in proiecte culturale prezentate si castigatoare la concursuri din sfera culturala traditionala.

Instalatie de fotografie cu imagini din Minisatul Sf. Andrei.

Taina Marii Negre

Povestea tesuta a lumii noi

Vine marea cat de mare,

Dar de mare margini n-are.

Margini bat in varf de munti,

Stropii sus in nout ei,

Dar de mare ce-ti aduce?

Aduce brazi incetinati,

Cu molizi amestecati,

Printre brazi, printre molizi,

Noata, -noata un bou-si negru.

Da’-ntre coarne ce mi-si poarta ?

Poart-un leagan de matase.

Dar in leagan cine sade?

Da’ Mariuta d-ochi-si negri.

Ea sade si chindiseste

La gulere voinicesti.

La prapori imparatesti

Si-mi canta de-un cantecel

Jelnicel si frumusel.

(Sabina Ispas, Flori dalbe)

Din Taina Marii Negre. Oceanografie si folclor

De Ioan Sorin Apan

UNARTE

Coordonator: Ioana Avram

Proiecte:

1. JackPack 2.0 – Speri Enescu

Proiectul JackPack propune o alta perspectiva. De astazi egalitatea primeste locul fruntas. Ne intoarcem la radacini. Acceptam alegerile celor din jur si ni le asumam pe ale noastre. Ii apreciem pe toti cei cu care ne intalnim pe parcursul vietii si invatam sa ii iubim pentru ceea ce sunt, asa cum si noi suntem, oameni frumosi, cu calitati si defecte, care fac parte din aceeasi lume cu noi si traiesc aceleasi sentimente ca si noi.

JackPack este motto-ul egalitatii in societatea contemporana.

2. “Haine Organice Binecuvantate” – Chrisa Dobreanu

Haine Organice Binecuvantate” reprezinta o propunere de articole vestimentare realizate din materiale natural (in, canepa si matase), vii, total invasive corpului uman, incarcate cu simboluri si mesaje pozitive menite sa protejeze purtatorul atat din punct de vedere fizic, psihic cat si spiritual.

Lucrarea a fost realizata sub coordonarea Lect. Univ. Dr. Ioana Sanda Avram si cu sprijinul companiei S.C. PRODIN S.A care a pus la dispozitie materialele textile naturale folosite in colectie.

Un fir de borangic poate scrie istorie.

Cristina Niculescu

Cristina Niculescu

La Stoenesti, judetul Valcea, Cristina Niculescu lupta pentru ca romanii sa nu isi uite traditia, portul, istoria.

“De la frunze la iie”, dupa cum isi descrie intrega activitate, totul se face manual.

Considerand a fi o datorie de suflet, ultima persoana din Romania care tese borangic, are misiunea de a transmite generatiilor viitoare acest mestesug.

www.borangic.ro

Alina Margulescu

“Am interpretat in borangic, fara citate directe, memoria unei frumuseti pierdute in parte de lumea contemporana: frumusetea originii traditionale, a identitatii, o frumusete insa nobila, aproape renascentista in care forma, materialul si geometria compun sublimat, dar nu minimalist, o imagine spiritualizata.”

UNARTE

Coordonator: Ioana Avram

Digital Reality

Augmented Reality integreaza mass media in realitate, devenind o interfata a entitatii om-calculator fara precedent, estompand limitele dintre real si virtual. Devine in acest sens, un factor influential puternic al viitorului creatiei si al designului.

In lumea modei Augmented Reality creaza un mediu narativ de factura noua, infinit mai expresiv decat tot ce am cunoscut pana acum.

AR reprezinta o perspectiva noua asupra lumii materiale, a realitatii cunoscute, a carei elemente sunt potentate, detaliate, maximizate, prin atitudini senzoriale generate de calculator (sunete, imagine, video,etc.) sau GPS.

DIGITAL REALITY este un proiect al anului I Master departamentui MODA, UNARTE, in programul de studiu masteral “Strategii de Moda si Costum”,coordonat de catre lector univ. dr. Ioana Sanda Avram.

Este un proiect colaborativ, la care participa cu teme personale masteranzii:

ANDREEA CIOHODARU – ”GLITCH”

IRINA IRIMIA – ”DIGITAL CONFLUENCE”

RAZVAN MURESAN – ”DIGITAL REALITY”

BEA SZASZ – ”DIGITAL CONFLUENCE”

Proiectul ”DIGITAL REALITY” isi propune sa exploreze noi posibilitati de comunicare a intentiilor de moda, prin intermediul aplicatiilor specifice.

Cei patru masteranzi aduc fiecare un punct de vedere inedit, bazat pe care constituie tot atatea perspective de dezvoltare de viziuni creative in domeniul modei.

Aplicatia aleasa pentru initierea acestei noi directii de explorare in moda este LAYAR APP.

LAYAR APP

https://www.layar.com/support/