COME TO CRASH. A Strident Encounter with Timon Botez

L1130321

Galateca va invita pe 1 septembrie, orele 18:30, la vernisajul expozitiei “AJUNS LA PRABUSIRE. Un contact strident cu Timon Botez’, o instalatie de arta si sunet, Cu aceasta manifestare Galateca este una dintre galeriile de arta partenere EBienale,bienala internationala de arta contemporana asociata festivalului Festivalul Enescu.

Lucrarea este o instalatie de sunet contextuala si efemera semnata de artistul romano-norvegian Timon Botez ce porneste de la ideea ca obiectele, prin greutatea si forma lor, au un sunet inerent. „Cand un obiect este proiectat in aer, valul de energie care colapseaza in spatele acestuia genereaza un vid. Aceasta scurta cavitate produce un sunet, oferindu-i obiectului o voce” ne impartaseste Timon Botez. Proiectul combina noile tehnologii digitale cu o serie de structuri din lemn intr-un aranjament vizual si senzorial ce duce cu gandul la o orchestra virtuala.

‘AJUNS LA PRABUSIRE’ este a treia instalatie-orchestra de mari dimensiuni a artistului Timon Botez. Instalatia sa anterioara „Argument Infinit” a fost expus in 2012 in orasul industrial si falimentar Detroit din SUA, in timp ce „LYDUR” a fost gazduita de Centrul Norvegian de Design si Arhitectura din Oslo, Norvegia in 2010. Botez locuieste si lucreaza din 2013 in Oslo dupa ce a studiat si lucrat timp de16 ani cumulat in Londra, Boston si New York.

În lucrarile lui, Timon Botez investigheaza relatia om-masina, interacțiunea individiului si efectele sale cu mediul tehnologic. Deseori lucrarile sale poarta amprenta sunetului transformat de indicatorul urban. Atras si inspirat de abstractul limbajului propriu miscarii dadaiste, dar si de zgomotul futurismului, el transpune experienta personala in instalatie, in care sunetul este factor primar.

Galerie