Daniela Fainis

Untitled-2

Din 30 noiembrie, Galateca isi dedica una dintre camerele de autor artistei Daniela Fainis. Absolventa a Institutului de arte “N. Grigorescu”, Facultatea de arte decorative – sectia Ceramica, Daniela Fainis se numara printre cei mai importanti ceramisti contemporani. O demonstreaza  cariera sa de peste 30 de ani, in care redefineste obiectul ceramic, precum si numeroasele lucrari expuse in muzee si galerii importante atat in Romania, cat si in Japonia, Germania , SUA sau Belgia.

In palmaresul  impresionant al Danielei Fainis se regasesc medaliile de aur din 1989 si 1990 de la Concursul internaţional de ceramică din Gualdo Tadino, Perugia. In plus, a primit si Menţiunea de onoare a Concursului internaţional de ceramică de la Mino, Japonia, iar în 1997 a câștigat și Premiul I la Bienala de arta ceramică din Aveiro,  Portugalia. In 2004 este distinsa cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor.

Copilaria de pe malul Motrului, in care artista ia pentru prima data contact cu lutul, cat si perioada petrecuta in Japonia, in care descopera ceremonia ceaiului si procesualitatea prelucrarii portelanului, se numara printre influentele operelor sale extrem de variate din punct de vedere morfologic. Asa cum remarca si Pavel Susara: “Imaginatia Danielei Fainis, atit cea narativa cit si cea plastica, este absolut prodigioasa si perfect coerenta in expresie, in limbaj si in forma finita. In afara oricarei agresivitati si total eliberata de obsesiile traumatizante ale cotidianului, arta sa este puternica si coplesitoare prin ea insasi; prin consecventa gindirii, prin claritatea proiectului, prin cunoasterea impecabila a materialului si a tehnicii si, mai ales, prin imponderabila care le uneste pe toate si pe care privitorul are libertatea sa o numeasca dupa cum crede el de cuviinta.”