Vernisaj The Secret Stories of Danube River

     

Galeria Galateca a vernisat pe 15 noiembrie, expoziția personală „The Secret Stories of Danube River” a artistei Oana Ionel, ultimul proiect dintr-o trilogie  pe care artista a conturat-o în jurul simbolisticii celui mai relevant fluviu european. El sintetizează la nivel vizual o serie de aspecte conceptuale precum: granița ca invitație si nu ca limită, raportul dintre ziduri si punți, conexiunile culturale de-a lungul fluviului, diversitatea scenariilor epistemice existente in regiunea danubiană.

Această permeabilitate culturală este ilustrată prin lucrări precum „Câmpuri morfice” sau „Granița ca invitație”. Prin seria de picturi intitulată „Ada Kaleh”- realizate în ceară și aur – se readuce în discuție Dunărea ca instrument si totodată receptacul al memoriei. (In anul 1970, insula Ada Kaleh  a fost scufundată în mod intenționat sub apele lacului de acumulare al hidrocentralei Porțile de Fier I).

      

Într-o realitate în care tendința de a construi ziduri pare mai puternică decât cea de a crea punți, apare chestionarea asupra modului optim în care o diversitate culturală poate coexista într-un spațiu comun. Un prim răspuns ar putea fi creionat în jurul noțiunilor de respect, empatie și toleranță. De-a lungul fluviului, granițele devin permeabile, se abstractizează, se metaforizează, zona danubiană devenind un spațiu comun în care se vorbesc peste 20 de limbi. 

          Oana Ionel este artistă și curatoare independentă. Este absolventă a Universității Naționale de Arte din București (secția Pictură). Are un Doctorat în Arte Vizuale obținut în 2018. În perioada 2009 -2010 a fost bursieră la „Ecole supérieure d’art” (Grenoble, Franța). Totodată este absolventă a Facultății de Psihologie (Universitatea București).